ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δέκα λεπτά τρεξίματος ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

26 Δεκεμβρίου 2021, 08:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα διαπίστωσαν ότι μόλις δέκα λεπτά τρεξίματος μέτριας έντασης θα μπορούσαν να ωφελήσουν την ψυχική υγεία. «Δεδομένης της έκτασης του εκτελεστικού ελέγχου που απαιτείται για τον συντονισμό της ισορροπίας, της κίνησης και της πρόωσης κατά το τρέξιμο, είναι λογικό ότι θα υπήρχε αυξημένη νευρωνική ενεργοποίηση στον προμετωπιαίο φλοιό και ότι άλλες λειτουργίες σε αυτήν την περιοχή θα επωφεληθούν από αυτή την αύξηση των πόρων του εγκεφάλου», εξηγεί ο καθηγητής Hideaki Soya.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το καθιερωμένο Stroop Color-Word Test (δοκιμή stroop: παρουσιάζονται ονόματα χρωμάτων, των οποίων τα γράμματα είναι χρωματισμένα σε διαφορετικό χρώμα από αυτό που ονομάζουν και το άτομο πρέπει να πει δυνατά το χρώμα με το οποίο αναγράφεται η λέξη). Συνέλεξε έτσι δεδομένα για αιμοδυναμικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκεφαλική δραστηριότητα ενώ οι συμμετέχοντες εμπλέκονταν σε κάθε εργασία. 

Για παράδειγμα, σε μια εργασία, εμφανίζονται ασύμβατες πληροφορίες, δηλαδή η λέξη κόκκινο γράφεται με πράσινο χρώμα και ο συμμετέχων πρέπει να ονομάσει το χρώμα αντί να διαβάσει τη λέξη. Για να γίνει αυτό, ο εγκέφαλος πρέπει να επεξεργάζεται και τα δύο σύνολα πληροφοριών. Το φαινόμενο παρεμβολής Stroop ποσοτικοποιήθηκε από τη διαφορά στους χρόνους απόκρισης για αυτήν την εργασία και αυτούς για μια απλούστερη έκδοση της εργασίας -- δηλώνοντας τα ονόματα των χρωματικών δειγμάτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μετά από δέκα λεπτά τρεξίματος μέτριας έντασης, υπήρξε σημαντική μείωση του χρόνου επίδρασης παρεμβολής Stroop. Επιπλέον, η διμερής προμετωπιαία ενεργοποίηση είχε αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της εργασίας Stroop. Μετά το τρέξιμο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη διάθεση. «Αυτό υποστηρίχθηκε από τα ευρήματα συμπτωμένων ενεργοποιήσεων στις περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης», προσθέτει η Chorphaka Damrongthai, πρώτη συγγραφέας της έρευνας.

Επομένως, αυτή η μελέτη επισημαίνει, όχι μόνο τα οφέλη του τρεξίματος στις μέρες μας, αλλά και τον πιθανό ρόλο που μπορεί να έπαιξαν αυτά τα οφέλη στο εξελικτικό παρελθόν των ανθρώπων.


Σχετικά Άρθρα