ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτά είναι τα συνολικά οφέλη της άσκησης στην υγεία

04 September 2023, 10:00

images

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη, τόσο θεραπευτικά, όσο και προληπτικά, για τη σωματική και ψυχική υγεία. Μάλιστα, οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης, ακόμη και αν δεν πληροί την προτεινόμενη ποσότητα, είναι πιθανό να αποφέρει οφέλη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση, ερευνητές έχουν συνδέσει τη σωματική αδράνεια με περισσότερες από 40 χρόνιες παθήσεις. 

Ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης στην υγεία είναι τα παρακάτω:

1. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

Η τακτική άσκηση είναι καλή για την υγεία της καρδιάς. Τα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών και καρδιακών παθήσεων, μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό. Η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων είναι ένα σημαντικό όφελος της άσκησης.

2. Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA), διαφορετικοί τύποι άσκησης μπορούν να ωφελήσουν άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2 ή διατρέχουν κίνδυνο να τον εμφανίσουν:

- βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης του αίματος,

- μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου,

- συμβολή στην απώλεια βάρους,

- συμβολή στη γενική ευεξία,

- καθυστέρηση ή πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Η άσκηση μπορεί επίσης να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 με τους εξής τρόπους:

- βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας,

- ενδυνάμωση των μυών,

- βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Η ADA προτείνει ότι «η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση πρέπει να συνιστώνται και να συνταγογραφούνται σε όλα τα άτομα με διαβήτη, ως μέρος της διαχείρισης του γλυκαιμικού ελέγχου και της συνολικής υγείας».

3. Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ αναφέρει ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο» των ακόλουθων καρκίνων σε στομάχι, οισοφάγο, μαστό, κύστη, μήτρα και νεφρό.

4. Μπορεί να βοηθήσει στο χρόνιο πόνο.

Το 2017, μία επισκόπηση των αναθεωρήσεων Cochrane, που εξετάζει συστηματικά τα στοιχεία για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, εξέτασε εάν η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα βοηθούν στον χρόνιο πόνο στους ενήλικες. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια οριστική απάντηση, θα απαιτούσε περισσότερη έρευνα.

Τέλος, σημειώνεται ότι, ακόμα κι αν ένα άτομο απέχει πολύ από το να πετύχει τους  προτεινόμενους στόχους εβδομαδιαίας δραστηριότητας, αυτά τα πρώτα μικρά βήματα είναι σημαντικά και αξίζει να γίνουν.

Σχετικά Άρθρα