ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άσκηση με πόνο στο γόνατο: Τι να αποφύγετε

30 Απριλίου 2022, 09:00

images

Η άσκηση μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται κάποιος που υποφέρει από πάθηση η οποία προκαλεί χρόνιο πόνο στο γόνατο. Μάλιστα, όπως δείχνει η έρευνα, πολλοί άνθρωποι που έχουν εκφυλιστικές παθήσεις του γόνατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, δεν τηρούν καθόλου τη συνιστώμενη ποσότητα καθημερινής άσκησης.

Επιπλέον, πολλές μελέτες αποδεικνύουν τα τεράστια οφέλη της τακτικής άσκησης στα γόνατα και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει στη διατήρηση των ιστών και των αρθρώσεων του γόνατος, καθώς προστατεύονται μακροπρόθεσμα από βλάβες. Εφόσον το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας, μπορείτε να εκπλαγείτε από τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν με την εισαγωγή της άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα για την ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να αποφεύγετε όταν αθλείστε, εάν πονούν τα γόνατά σας:

-Μην το παρακάνετε με την ξεκούραση. Σε αντίθεση με την κοινότοπη άποψη ότι η αδράνεια μειώνει τον πόνο, η υπερβολική ξεκούραση για ένα πονεμένο γόνατο μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες του ποδιού και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στις αρθρώσεις του γόνατος.

-Μην επιλέξετε το τρέξιμο ως άσκηση. Ανεξάρτητα από την επιφάνεια που επιλέγετε να τρέξετε (δρόμος, φυσικό έδαφος ή διάδρομος), το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα υψηλής έντασης που ασκεί τεράστια πίεση και δύναμη σε κάθε άρθρωση του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων. Αποφύγετε δραστηριότητες με μεγάλη ένταση όταν πονάτε στο γόνατο. Προτιμήστε την κολύμβηση ή το περπάτημα.

-Μην λυγίζετε υπερβολικά τα γόνατά σας. Ασκήσεις όπως οι προβολές και τα καθίσματα μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικές κι επίπονες για άτομα που αντιμετωπίζουν πόνο στο γόνατο. Αυτοί οι τύποι ασκήσεων μπορούν να πιέσουν υπερβολικά τα ήδη επώδυνα γόνατα, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από τα κατά τα άλλα φανταστικά οφέλη της άσκησης για την υγεία των γονάτων.

-Μην ασκείστε όταν ο πόνος είναι οξύς. Ο πόνος ή η μυϊκή κόπωση είναι συχνά φαινόμενα κατά τη διάρκεια ή μετά από μια έντονη προπόνηση. Ωστόσο, οι ξαφνικοί και οξείς πόνοι στα γόνατα αποτελούν ένδειξη ότι η έντονη άσκηση πρέπει να σταματήσει αμέσως.


Σχετικά Άρθρα