ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Aπώλεια όρεξης και συνεχής κόπωση: Τι να κάνουμε για καλύτερη φυσική κατάσταση

19 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Η απώλεια της όρεξης και η κούραση είναι συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως μαζί. Η απώλεια της όρεξης θα οδηγήσει ένα άτομο στο να τρώει λιγότερο, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα ενέργειας και κόπωσης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της κούρασης και στη βελτίωση της όρεξης ενός ατόμου.

Μετατρέψτε τον καλό ύπνο σε πρώτη προτεραιότητα

Ο επαρκής ύπνος βοηθά στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους με την:

⦁τήρηση κανονικού προγράμματος ύπνου,

⦁ανάπτυξη και διατήρηση μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν από τον ύπνο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει διάβασμα ή ένα ζεστό μπάνιο,

⦁εξασφάλιση ενός άνετου περιβάλλοντος ύπνου που είναι σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό,

⦁αποφυγή καφεΐνης και άλλων διεγερτικών κοντά στην ώρα του ύπνου.

Πίνετε αρκετό νερό

Ενδέχεται η αφυδάτωση να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας και αισθήματα κόπωσης. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση αρκετού νερού μέσα στη μέρα είναι μια καλή ιδέα.

Ακολουθήστε μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν αιχμές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε μειωμένη ενέργεια και κόπωση. Η επιλογή υγιεινών, μη επεξεργασμένων τροφίμων χωρίς πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας.

Εστιάστε στη διαχείριση του άγχους

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), το άγχος επηρεάζει όλα τα συστήματα του σώματος και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, εάν γίνει μακροπρόθεσμο ή χρόνιο. Η μη αντιμετώπιση του στρες, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση, κατάθλιψη και ανοσολογικές διαταραχές.

Η APA συμβουλεύει ότι οι ακόλουθες στρατηγικές είναι ευεργετικές για τη μείωση του στρες:

⦁συμμετοχή σε τακτική άσκηση,

⦁διατήρηση ενός υγιούς δικτύου κοινωνικής υποστήριξης,

⦁αρκετό ύπνο.

Τα άτομα που χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη, μπορεί να επιθυμούν να συμβουλευτούν έναν εξουσιοδοτημένο ψυχολόγο. Η APA σημειώνει ότι οι επαγγελματίες αυτοί μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εντοπίσουν τις προκλήσεις και τους στρεσογόνους παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή και να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα.

Επιπλέον, πρέπει να συμβουλευόμαστε γιατρό εάν τα παραπάνω συμπτώματα:

⦁είναι επίμονα και δεν βελτιώνονται ως απάντηση στην αλλαγή της διατροφής ή στην καλύτερη ποιότητα ύπνου,

⦁εμφανίζονται μετά την έναρξη ενός νέου φαρμάκου,

⦁διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες και το άτομο έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.

Τέλος, τα παιδιά και τα βρέφη που παρουσιάζουν συμπτώματα κόπωσης και απώλειας όρεξης μπορεί να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν για το πώς αισθάνονται. Εάν ένα παιδί φαίνεται αδύναμο και υπερβολικά κουρασμένο ή αρνείται να φάει, πρέπει να επισκεφθεί τον παιδίατρο.


Σχετικά Άρθρα