ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακόμη και 10 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα ωφελούν την υγεία

02 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Ακόμη και μία σύντομη ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα εντός της ημέρας, που προκύπτει από απλές, καθημερινές εργασίες, μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Public Health. Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι λίγα λεπτά σωματικής δραστηριότητας, όπως το περπάτημα, η κηπουρική ή οι δουλειές του σπιτιού, σε καθημερινή βάση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.

Οι άνθρωποι που συμπεριέλαβαν στη ρουτίνα τους την άσκηση για 5 έως 10 λεπτά την ημέρα, απολάμβαναν πλήθος οφελών για την υγεία, αλλά ακόμη και εκείνοι που ασκούνταν για μόλις 1 έως 3 λεπτά, είχαν κάποια θετικά αποτελέσματα.

«Κάθε λεπτό μετράει», είπε ο ανώτερος συγγραφέας Εμμανουήλ Σταματάκης, καθηγητής φυσικής δραστηριότητας, τρόπου ζωής και υγείας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, «ακόμα κι αν αυτό το λεπτό σωματικής δραστηριότητας είναι μέρος της καθημερινότητάς μας».

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από περισσότερους από 25.000 ενήλικες ηλικίας 42 έως 78 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο που φορούσαν ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης, παρόμοια με ένα Apple Watch ή ένα Fitbit, κάθε μέρα για 2 χρόνια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τα αρχεία υγείας των συμμετεχόντων για σχεδόν 8 χρόνια για να βρουν σχέσεις μεταξύ της φυσικής τους δραστηριότητας και των αποτελεσμάτων υγείας τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι σύντομες περίοδοι σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, που διαρκούν λιγότερο από 10 λεπτά συνολικά, συνδέθηκαν με 52% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, καθώς και 41% μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, σε σύγκριση με την πλήρη αποχή από κάθε είδος σωματικής δραστηριότητας.

Τέλος, ο Σταματάκης δήλωσε ότι η σύντομη ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα, θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για άτομα που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης.

Σχετικά Άρθρα