ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα: Η αισιοδοξία χαρίζει χρόνια ζωής

12 Αυγούστου 2019, 20:36

images

Έρευνες στις αρχές του 2019 έδωσαν επαρκή στοιχεία συσχέτισης της αισιοδοξίας με την διατήρηση καλής αρτηριακής πίεσης, υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας. Οι New York Times είχαν γράψει τότε «οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο και η απαισιοδοξία σκοτώνει».

Λίγο ως πολύ το ξέρουμε όλοι εμπειρικά. Όταν ένας άνθρωπος είναι αισιόδοξος και βλέπει το «ποτήρι» της ζωής μισογεμάτο αντί για …μισοάδειο, συνήθως ζει περισσότερα χρόνια και πιο υγιής. Κι αντιστρόφως, όταν κάποιος περιμένει συνεχώς να του συμβεί το χειρότερο, τελικά του συμβαίνει! «Αυτοεκπληρούμενη προφητεία», ονομάζεται το φαινόμενο, αλλά ας μην μπούμε σε τόσο βαθιά μονοπάτια της ψυχολογίας.

Ας δούμε απλά τι συμβουλεύουν να κάνουμε οι πλέον ειδικοί που ασχολούνται με τον τομέα αυτό στο University of Wisconsin-Madison στις ΗΠΑ και έκαναν την έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν καλύτερη υγεία οι αισιόδοξοι άνθρωποι.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science, η ομάδα από το πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison ανέφερε ότι η μελέτη έδειξε ότι η επίδραση της αισιοδοξίας στους Αμερικανούς δεν είναι ίδιας έκτασης με αυτή στους Ιάπωνες! Κι αυτό δίνει μια πολιτισμική διάσταση στο θέμα που δεν είχε συνυπολογιστεί στο παρελθόν.

Στη μελέτη αναλύθηκαν τα δεδομένα 1.017 Αμερικανών και 374 Ιαπώνων που ζουν στην χώρα τους και συμμετείχαν στην αμερικανική μελέτη μέσω του National Institute on Aging της Ιαπωνίας. Παρότι οι Ιάπωνες δεν φάνηκε να έχουν την ίδια επίδραση στην υγεία τους από την αισιοδοξία, με την ένταση και έκταση που παρατηρήθηκε στους Αμερικανούς, πάντως οι συμμετέχοντες και από τις δύο χώρες είχαν τα εξής κοινά στοιχεία:

-Πιο αισιόδοξοι και με καλύτερη υγεία ήταν όσοι είχαν καλούς φίλους τους οποίους συναντούσαν τακτικά.

-Πιο αισιόδοξοι και υγιείς ήταν αυτοί που είχαν την πεποίθηση ότι η ευτυχία είναι στιγμιαία και δεν διαρκεί για πάντα. Δηλαδή αυτοί που είχαν ρεαλιστικές προσδοκίες από την ζωή τους.

-Πιο αισιόδοξοι και υγιείς ήταν αυτοί που επέτρεπαν στον εαυτό τους κάποιες στιγμές να στεναχωριέται και να το εξωτερικεύει δυσάρεστες σκέψεις.

-Πιο αισιόδοξοι και υγιείς ήταν αυτοί που δεν επέβαλαν στον εαυτό τους να νιώθει συνεχώς χαρούμενος και χαλαρός. Αυτοί δηλαδή που επιτρέπουν στον εαυτό τους να νιώσει διάφορα συναισθήματα και να ζει μια ζωή με ποικίλες στιγμές.

Σχετικά Άρθρα