ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθισμός στο διαδίκτυο: Οι νέα απειλή για εφήβους και νέους ενήλικες

02 Ιουλίου 2019, 18:38

images

Η καθημερινή και επιβεβλημένη επί ώρες ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, συνίσταται συνήθως σε κανονικό εθισμό που προκαλεί απομάκρυνση του νέου ανθρώπου από τον αληθινό κοινωνικό του περίγυρο και οδηγεί σε κατάθλιψη. Σοκαριστική είναι η πληροφορία ότι 500 έφηβοι δέχονται αυτή την στιγμή φροντίδα στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας για το είδος αυτό του εθισμού. Εξάλλου, στην Κίνα υπολογίζονται σε πάνω από 10 εκατομμύρια οι εθισμένοι νέοι, ενώ στην Νότια Κορέα μετά από 10 θανάτους οι οποίοι προκλήθηκαν από υπερβολική όσο και παρορμητική χρήση του διαδικτύου, ο εθισμός θεωρείται από τα πιο σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας!

Η δρ Θεοτοκά είναι κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάζεται με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αιγινήτειο». Όπως σχολιάζει, «τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα social media, όπως facebook και instagram, έχουν επηρεάσει τον τρόπο που επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε και μπορεί να προκαλέσουν και ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ειδικά στα παιδιά και στους εφήβους. Το facebook έχει αυξήσει την συνδεσιμότητα μεταξύ των ατόμων. Από την άλλη, αποτελεί ένα δίκτυο  με πολλές, αλλά αδύναμες σχέσεις,που δεν μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη ζωή των ανθρώπων...».

Αυτά είναι τα θετικά. Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά που αφορούν κυρίως σε εφήβους και νέους ενήλικες. Μας λέει η ειδική ψυχολόγος:

«Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει φθόνο για τις ζωές των άλλων, (θεωρούμε ότι οι άλλοι είναι πιο ευτυχισμένοι και περνάνε καλύτερα) υποτίμηση της εικόνας του σώματος, κακό ύπνο, μειωμένη επίδοση στο σχολείο. Αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, συγκρίνοντας τους φίλους σου με τους φίλους άλλων ατόμων, αμέσως νιώθεις μειονεκτικά και το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει προδιαθεσικό παράγοντα για κατάθλιψη».

Εξάλλου, οι πολλές ώρες στα παιχνίδια και στα social media μειώνουν την επικοινωνία με την οικογένεια, τον κοινωνικό κύκλο του χρήστη. Η μείωση αυτή συχνά οδηγεί σε συναισθήματα μοναξιάς και αποξένωσης και ειδικά στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική τους ανάπτυξη.

Πώς να διαχειριστούμε όλα αυτά;

Μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά χωρίς την παρουσία κινητού. Μπορείτε να επικοινωνείτε με τους φίλους σας, μέσω των social media, αλλά σκεφτείτε να τους πάρετε τηλέφωνο και να τους συναντήσετε από κοντά.

Σημάδια που δείχνουν εθισμό του παιδιού στο διαδίκτυο και πρέπει να οδηγούν το γονέα σε ειδικό για συμβουλές:

•    Έχει καθημερινή πολύωρη πλοήγηση στο διαδίκτυο

•    Παραμελεί τις υποχρεώσεις του λόγω της πλοήγησης

•    Έχει μειωμένη απόδοση στο σχολείο

•    Προτιμά την πλοήγηση από την επαφή με κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειας

•    Γίνεται επιθετικό σε ερωτήσεις γύρω από την χρήση του διαδικτύου

•    Σκέφτεται ότι η ζωή θα είναι ανιαρή χωρίς το internet

•    Χάνει ώρες ύπνου εξαιτίας πολλών ωρών παραμονής στο διαδίκτυο

•    Προσπαθεί να κρύψει πόσες ώρες είναι online

•    Προτιμά την πλοήγηση από την έξοδο με φίλο από το σπίτι

•    Έχει μεγάλο εκνευρισμό

•    Αποτυγχάνει, μετά από συζήτηση, να μειώσει τις ώρες στο διαδίκτυο παρά την προσπάθεια του

Σχετικά Άρθρα