ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφικές επιλογές για τις διακοπές

29 Ιουλίου 2019, 11:36

images

Η μικρή περίοδος των διακοπών είναι ένα απαραίτητο διάλειμμα, μια ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε.

Είναι κρίμα, όμως, να περάσουν κι αυτές οι ανέμελες μέρες «εγκλωβισμένες» στη ρουτίνα και τη μονοτονία.

Να, λοιπόν, πέντε πράγματα που μπορεί και πρέπει να κάνει κανείς για να βρει το χαμένο στην καθημερινότητα, νήμα της ζωής σε ό,τι αφορά τα διατροφικά θέματα, σύμφωνα με τον διαιτολόγο- διατροφολόγο, Μανώλη Μανωλαράκη.

1.Επιλέγουμε τη μεσογειακή διατροφή.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή ειδικά το καλοκαίρι.

Υπάρχουν αυτή την περίοδο, άφθονα φρούτα και λαχανικά, ποικιλία γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων.

Ένας διατροφικός πλούτος που δύσκολα κάποιος συναντά σε άλλη εποχή. Να θυμάστε ότι όλα αυτά τα χρώματα, οι γεύσεις και τα αρώματα προέρχονται από μια σειρά συστατικών που αθροιστικά έχει αποδειχτεί ότι προφυλάσσουν την υγεία μας και σε πολλές περιπτώσεις είναι ο παράγοντας που εξασφαλίζει καλή ανάπτυξη στα παιδιά και μακροζωία

Επιλέγουμε μικρότερη κατανάλωση κρέατος, μεγαλύτερη συχνότητα ψαριού και τροφών φυτικής προέλευσης. Το θετικό αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί σύντομα και στα κιλά αλλά και στους δείκτες υγείας

Κατεβάζουμε ταχύτητα αλλά δεν σταματάμε

Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μπορούν και πρέπει να μειωθούν. Δεν υπάρχει λόγος να πιεστούμε, οι προθεσμίες είναι μακρινές και όλα δεν κινούνται στη λογική του επείγοντος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να σταυρώσουμε τα πόδια πάνω στο τραπέζι.

Τα αξιοθέατα μπορεί να βρίσκονται στο ταξιδιωτικό οδηγό αλλά σας περιμένουν να τα συναντήσετε από κοντά. Ίσως να χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά για να βρείτε μικρές απόμερες παραλίες απροσπέλαστες στο πολύ κόσμο. Η ακόμα θα πρέπει να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να δείτε κρυμμένα όμορφα μέρη.

Ακόμα και αυτός ο απλός περίπατος στην παραλία ή η μικρή βόλτα στο χώρο των διακοπών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη κίνησή μας. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίξουν παιγνίδια στη παραλία και απομακρύνετε κάθε τι που θα μπορούσε να τα ακινητοποιήσει (κινητά, tablet κλπ)

3. Απολαμβάνουμε το φαγητό κυρίως με την οικογένεια.

Δεν υπάρχει βιασύνη πια. Είμαστε σε διακοπές και μπορούμε εύκολα να απολαύσουμε το φαγητό μαζί με την οικογένεια αλλά και τους φίλους, είτε σε ταβέρνα, είτε στο σπίτι.

Επειδή το φαγητό είναι απόλαυση, όχι μόνο γευστική αλλά και κοινωνική, να η ευκαιρία λοιπόν να μοιραστείτε αυτή τη διαδικασία με τους άλλους.

Να θυμάστε, ότι το καλό παράδειγμα στα παιδιά το δίνουν οι γονείς και στο τραπέζι αλλά και με τις διατροφικές τους επιλογές.

Ας μην ξεχάσουμε να απομακρύνουμε από το τραπέζι κάθε ηλεκτρονική συσκευή ή συσκευή με οθόνη. Ένας αυξανόμενος παράγοντας υπεύθυνος για τη παιδική (αλλά και ενήλικη) παχυσαρκία είναι το φαγητό μπροστά (από κάθε μορφής ) οθόνη.

4. Μπαίνουμε στη κουζίνα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο λιγότερο ασχολούμαστε με την προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού μας, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για διατροφικές παρεκτροπές.

Ασχοληθείτε λοιπόν με την προετοιμασία του φαγητού σας, ακόμα και αν αυτό έχει να κάνει με τα σνακ, που μπορείτε να πάρετε για εσάς και την οικογένεια σας στην παραλία.

Ας βάλουμε στο παιγνίδι και τα παιδιά. Πέρα από το αίσθημα ευθύνης θα αναπτύξουν και τις διατροφικές τους εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με το φαγητό τους. Και το βασικότερο, το φαγητό από σπίτι σας προφυλάσσει από πολλές κακές εκπλήξεις.

Ακόμα ένα ποτηράκι

Μπορεί το αλκοόλ να ρέει (και λανθασμένα πολλές φορές) άφθονο κατά την διάρκεια των διακοπών, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η αφυδάτωση. Και μπορεί εύκολα  να προκύψει από την αυξημένη εφίδρωση ή απλά από την ζέστη.

Μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρέπει να πιούμε νερό μέσα από το μηχανισμό της δίψας, αλλά τότε πρέπει να πιούμε πολύ νερό, περισσότερο από ένα ποτήρι. Και αυτό γιατί το αίσθημα της δίψας έρχεται όταν τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά.

Αν δεν σας αρέσει το νερό δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια πολύ καλή  πηγή νερού και η συχνή τους κατανάλωση μας βοηθάει σημαντικά.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα και να είστε σίγουροι ότι εύκολα θα διατηρήσετε την ενυδάτωση σας σε υψηλά επίπεδα

Και ένας ακόμα στόχος

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα μοντέλο διατροφής με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Δηλαδή οι πόροι που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια, τη  διανομή και την προετοιμασία της τροφής είναι λίγοι και με σημαντικά μικρή επίπτωση στο περιβάλλον.

Τα χρόνια που ζούμε η ευαισθητοποίηση για την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον διαρκώς αυξάνει.

Συνηθίζουμε να εστιάζουμε σε ορατούς στόχους όπως η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, η ανακύκλωση των απορριμάτων, ο καθαρισμός του χώρου που ζούμε και της παραλίας που πάμε.

Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αόρατος στόχος. Η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής μας που δυστυχώς επιβαρύνει σε τρομακτικά μεγάλο ποσοστό το περιβάλλον.

Αυτό το καλοκαίρι, και όχι μόνο, ας προτιμήσουμε τοπικά προϊόντα.

Ας εστιάσουμε σε φυτικά τρόφιμα και ας περιορίσουμε την κατανάλωση τυποποιημένων τροφών.

Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά έτσι γίνεστε στην πράξη ο ήρωας του καλοκαιριού.

Σχετικά Άρθρα