ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υψηλή η διατροφική αξία του κουρκουμά

23 Ιανουαρίου 2020, 10:05

images

Το φυτό προέρχεται από τη νότιο Ασία και φέρει τις επιστημονικές ονομασίες Curcuma longa ή Curcuma domestica, Η ουσία κουρκουμίνη που περιέχει, μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας πολλαπλά ακόμα και εμποδίζοντας την ανάπτυξη κάποιων καρκίνων.

Πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες για το οποίο έρευνες του πανεπιστημίου της Arizona έδειξαν ότι έχει ιδιότητες ισοδύναμες της κορτιζόνης και  μειώνει τους πόνους που προέρχονται από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καταπραΰνει τα συμπτώματα που προκαλεί η ραγοειδίτιδα ( χρόνια φλεγμονή του  ματιού), βελτιώνει την κινητικότητα όπου υπάρχει φλεγμονή.

Εξάλλου, η κουρκουμίνη προλαμβάνει τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας που μπορεί να φράξει της αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια ενώ βοηθά και στον έλεγχο του διαβήτη.

Το μπαχαρικό αυτό φαίνεται εξάλλου να δρα ευεργετικά στη λειτουργία του εγκεφάλου και να εμποδίχει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών με αποτέλεσμα να ωφελεί μαζί την υγεία αλλά και την ομορφιά μας.

Οι νευρώνες του εγκεφάλου συνεχώς αναπτύσσονται και δημιουργούν νέες γέφυρες επικοινωνίας. Οι διαδικασίες αυτές καθοδηγούνται κυρίως από το λεγόμενο εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF), ένα είδος αυξητικής ορμόνης. Η κουρκουμίνη βοηθάει ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα της BDNF στον εγκέφαλο. Μπορεί να συμβάλει λοιπόν στην προστασία του εγκεφάλου, αργοπορώντας τη διαδικασία της γήρανσης.

Γενικά ο κουρκουμάς συστήνεται να χρησιμοποιείται στα φαγητά σε καθημερινή βάση και μόνο σε όσους έχουν τάση να δημιουργήσουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη λένε ότι πρέπει να μην καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

 

Σχετικά Άρθρα