ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπερφαγία και κακές επιλογές χαρακτήρισαν την διατροφή της καραντίνας

25 Ιουνίου 2021, 10:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Appetite αναφέρει ότι παρότι την εποχή της καραντίνας είχαμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι για να μαγειρέψουμε υγιεινά γεύματα, οι περισσότεροι προτιμήσαμε τροφές υψηλού θερμιδικού φορτίου. Και για κάποιους κυρίως ενήλικες, υπάρχει κίνδυνος αύξησης του βάρους, προειδοποιούν ερευνητές ψυχολόγοι.

«Το άγχος που δημιουργήθηκε από την πανδημία φαίνεται να σχετίζεται με τις αυξήσεις στη συνολική κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Nicola Buckland, ο οποίος αξιολόγησε απαντήσεις 588 ανθρώπων σχετικά με τη διατροφή κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στη Βρετανία (Μάιος-Ιούνιος 2020).

Τα ευρήματα έδειξαν ότι, όσον αφορά στις διατροφικές αλλαγές, δεν ανταποκρίθηκαν όλοι με τον ίδιο τρόπο στο lockdown. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (53%) ανέφεραν αύξηση στην κατανάλωση σνακ, το 26% ανέφερε μειωμένη πρόσληψη και το 20% ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην ποσότητα των σνακ που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Όταν εξετάσαμε τα διατροφικά στυλ των συμμετεχόντων (βάσει των απαντήσεών τους στα ερωτηματολόγια), βρήκαμε ότι οι συμμετέχοντες με χαμηλή βαθμολογία στην ικανότητά τους να ελέγχουν τις λιγούρες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αυξημένη κατανάλωση σνακ», αναφέρουν οι ερευνητές.

Παράλληλα, 124 συμμετέχοντες στην ίδια έρευνα στην Αυστραλία επίσης ανέφεραν αλλαγές στην πρόσληψη τροφίμων και τα διατροφικά προφίλ κατά τη διάρκεια των lockdown, καθώς και στα εκτιμώμενα επίπεδα στρες. Ομοίως με τα ευρήματα από τη Βρετανία, οι Αυστραλοί συμμετέχοντες ανέφεραν σε ποσοστό 49% αυξημένη κατανάλωση σνακ, ενώ οι υπόλοιποι ανέφεραν είτε μειωμένη κατανάλωση σνακ (25%) είτε καμία αλλαγή (26%).

«Η αυξημένη κατανάλωση σνακ σχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα εκτιμώμενου στρες, υποδεικνύοντας ότι όσοι βίωναν υψηλότερα επίπεδα στρες ανέφεραν μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση γλυκών και αλμυρών τροφίμων. Επίσης, οι συμμετέχοντες με κακό έλεγχο της λιγούρας ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αυξημένη κατανάλωση σνακ», σημειώνει η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Flinders, Eva Kemps.

«Τα ευρήματα υποστηρίζουν τη χρήση στρατηγικών που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τη λιγούρα και να ελαχιστοποιήσουν την αυξημένη κατανάλωση σνακ κατά τη διάρκεια των lockdown», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Σχετικά Άρθρα