ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Μία μάστιγα

22 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Από τα ανθρακούχα ποτά μέχρι τα τυποποιημένα δημητριακά για πρωινό, τα συσκευασμένα σνακ και το επεξεργασμένο κρέας σε μορφή αλλαντικού και λουκάνικου, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με πρόσθετα συντηρητικά, χρωστικές και άλλα στοιχεία. Εκατοντάδες νέα συστατικά που δεν έχει συναντήσει ποτέ η ανθρώπινη φυσιολογία βρίσκονται τώρα σχεδόν στο 60% της διατροφής του μέσου ενήλικα και σχεδόν στο 70% της διατροφής των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της Ευρώπης.

Πέρα από τη παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ένας ακόμη αναδυόμενος κίνδυνος είναι η άνευ προηγουμένου ένταξη αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στην τυπική αμερικανική δίαιτα. Γιατροί από το Schmidt College of Medicine του Florida Atlantic University διερεύνησαν αυτήν την υπόθεση και προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τη στιγμή που η βιομηχανία ψυχαγωγίας, η βιομηχανία τροφίμων και η δημόσια πολιτική δεν ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες των ασθενών τους.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο The American Journal of Medicine.

"Όσοι από εμάς ασκούμε ιατρική στις ΗΠΑ σήμερα βρισκόμαστε σε μια άδοξη και μοναδική θέση - είμαστε η πρώτη ομάδα επαγγελματιών υγείας που προήδρευσε σε μια μείωση του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία 100 χρόνια", δήλωσε η Dawn H. Sherling, MD, συγγραφέας, αναπληρώτρια διευθύντρια προγράμματος για την ειδικότητα εσωτερικής ιατρικής και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής, FAU Schmidt College of Medicine.

Αν και επαγγελματικές οργανώσεις, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, προειδοποιούν τους πολίτες να "επιλέγουν ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα αντί για υπερεπεξεργασμένα" στις διατροφικές τους οδηγίες από το 2021, υπάρχει μία προειδοποίηση ότι "δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ορισμένες υγιεινές τροφές μπορεί να περιλαμβάνονται στην πραγματικότητα στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων».

Οι συγγραφείς προσθέτουν ότι οι οργανισμοί δημόσιας υγείας χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το σύστημα ταξινόμησης NOVA, το οποίο χωρίζει τα τρόφιμα σε 4 κατηγορίες – τρόφιμα ολικής, μαγειρικά συστατικά (στοιχεία όπως βούτυρο, λάδι και αλάτι), παραδοσιακά επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως ψωμί και γιαούρτι με λίγα συστατικά) και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τέλος, επισημαίνουν ότι έχουν σημειωθεί αξιοσημείωτες αυξήσεις στον καρκίνο του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ, ειδικά μεταξύ των νεότερων ενηλίκων. Πιστεύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση αυτή, καθώς και σε πολλές άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.

Σχετικά Άρθρα