ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υγιεινό διατροφικό πρότυπο χρησιμοποιώντας επεξεργασμένα τρόφιμα

16 Ιουλίου 2023, 08:00

images

Επιστήμονες στο Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής Grand Forks του USDA Agricultural Research Service (ARS) ηγήθηκαν μιας μελέτης που δείχνει ότι είναι δυνατό να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή, με το 91% των θερμίδων να προέρχονται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως ταξινομούνται με βάση την κλίμακα NOVA), με βάση τις συστάσεις από τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς (DGA) 2020-2025. Η μελέτη υπογραμμίζει την ευελιξία της αξιοποίησης των συστάσεων DGA για τη δημιουργία υγιεινών μενού.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κλίμακα NOVA για να καθορίσουν ποια τρόφιμα θα ταξινομήσουν ως υπερεπεξεργασμένα. Η κλίμακα NOVA εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία το 2009 και είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη κλίμακα στη διατροφική επιστήμη για την ταξινόμηση των τροφίμων με βάση το βαθμό επεξεργασίας.

Σύμφωνα με την κλίμακα NOVA, τα τρόφιμα μπορούν να ταξινομηθούν σε 4 ομάδες ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας τους: (1) Μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. (2) Επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά. (3) Επεξεργασμένα τρόφιμα και (4) Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Για να ελέγξουν εάν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια υγιεινή διατροφή, επιστήμονες και συνεργάτες της ARS δημιούργησαν ένα μενού με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ, χρησιμοποιώντας το MyPyramid ως οδηγό για ένα μοτίβο διατροφής 7 ημερών, 2.000 θερμίδων. Το μενού αποτελούνταν από τρόφιμα που κατηγοριοποιήθηκαν ως υπερεπεξεργασμένα, κατά την κλίμακα NOVA.

Τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο μενού ευθυγραμμίζονται επίσης με τις συστάσεις της DGA 2020 για τις συνιστώμενες μερίδες ομάδων και υποομάδων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, πρωτεϊνούχων τροφίμων και γαλακτοκομικών. Οι επιστήμονες επέλεξαν προϊόντα διατροφής που έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων, ενώ εξακολουθούν να περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά. 

Μερικά από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το μενού, περιελάμβαναν κονσέρβες φασολιών, πλιγούρι βρώμης, υπερφιλτραρισμένο γάλα, ψωμί ολικής αλέσεως και αποξηραμένα φρούτα.

«Χρησιμοποιήσαμε τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής για να αξιολογήσουμε την ποιότητα της δίαιτας, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις βασικές συστάσεις της DGA», δήλωσε η διατροφολόγος της ARS Research, Julie Hess, στο Grand Forks Human Nutrition Research Center. "Το μενού που αναπτύξαμε σημείωσε 86 στους 100 βαθμούς στο Δείκτη Υγιεινής Διατροφής-2015, πληρώντας τα περισσότερα όρια, εκτός από την περιεκτικότητα σε νάτριο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως".

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να ερευνούν, κατανοώντας ότι η έρευνα παρατήρησης δείχνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα θα μπορούσαν να συσχετιστούν με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια ποικιλία τροφίμων σε μια υγιεινή διατροφή και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, κυρίως μελέτες παρέμβασης.



Σχετικά Άρθρα