ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξινόγαλα και γιαούρτι για καλύτερη γαστρεντερική υγεία

07 Ιανουαρίου 2021, 16:00

images

Το ξινόγαλο και παραδοσιακό γιαούρτι είναι οι αποδεδειγμένα πιο ωφέλιμες τροφές για την καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Η δράση τους αποδίδεται στον γαλακτοβάκιλο, ένα βακτηρίδιο που μειώνει τις ζυμώσεις που γίνονται στο έντερο και προκαλούν αέρια.

Μάλιστα το ξινόγαλο είναι η καλύτερη επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο και δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα εξαιτίας της δυσανεξίας στη λακτόζη. Επίσης τα προβιοτικά που περιέχει το ξινόγαλα, βοηθούν στην αυξημένη απορρόφηση του ασβεστίου από το λεπτό έντερο.

Σε ό,τι αφορά τώρα στο γιαούρτι, (το παραδοσιακό με καλλιέργεια και πέτσα και όχι στα επιδόρπια γιαουρτιού που κυκλοφορούν σε περισσότερα σκευάσματα), η ιδανική επιλογή είναι αυτό που γνωρίζουμε ως πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι με τη χαρακτηριστική πέτσα κάτω από την οποία κρύβεται ένα γιαούρτι υδαρές, λιγότερο ομογενοποιημένο από τα στραγγιστά, με ξινή γεύση.

Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε μία μερίδα γιαούρτι ή μία μερίδα ξινόγαλα την ημέρα κι αν συνεχίζουμε να έχουμε φουσκώματα και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ζητάμε την βοήθεια γαστρεντερολόγου ή παθολόγου.

Σχετικά Άρθρα