ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τσουρέκια και κουλουράκια έχουν την τιμητική τους

15 Απριλίου 2020, 10:00

images

Λίγες μέρες απέμειναν μέχρι το Πάσχα. Και παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες με τις οποίες θα γιορτάσουμε, οι γαστριμαργικές συνήθειες σίγουρα θα έχουν την τιμητική τους όπως κάθε χρόνο. Μέσα σ’ αυτά που δεν θα λείψουν από το πασχαλινό τραπέζι είναι το τσουρέκι και τα κουλουράκια.

Το τσουρέκι, είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία καθώς έχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Και τα γευστικά πασχαλινά κουλουράκια έχουν όμως τη δική τους θέση. Ποια είναι όμως η διατροφική τους αξία;

Και τα δυο, είναι φτιαγμένα με βάση το αλεύρι. Η ποσότητα ζάχαρης τους δίνει υψηλό θερμιδικό φορτίο.  Κατά μέσο όρο λοιπόν, μια φέτα τσουρέκι θα μας δώσει 180-200 θερμίδες όσο περίπου και ένα κουλουράκι!

Παράλληλα όμως περιέχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες κλπ.

Ας δούμε πιο προσεκτικά τα συστατικά τους

Ελαιόλαδο: Είναι τεκμηριωμένη η ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία  καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κουλουράκια υπερτερούν σ’ αυτόν τον τομέα αφού περιέχουν ελαιόλαδο ενώ το τσουρέκι συνήθως φτιάχνεται με βούτυρο ή μαργαρίνη. Το βούτυρο προέρχεται από το γάλα της αγελάδας και είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία ενοχοποιούνται για βλαπτική επίδραση ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό. Επίσης η μαργαρίνη περιέχει πολυακόρεστα φυτικά έλαια αλλά μετά την επεξεργασία τους βέβαια (υδρογόνωση),  μετατρέπονται «δυστυχώς» σε trans λιπαρά, που είναι και αυτά βλαβερά για την υγεία μας.

Γάλα: Το τσουρέκι στη σύστασή του περιέχει γάλα. Τα πασχαλινά κουλούρια άλλες φορές έχουν και άλλες όχι. Το γάλα αυξάνει τη θρεπτικότητα ενός τροφίμου, αλλά από την άλλη, υπάρχει ένα αυξημένο … κόστος σε θερμίδες για τα συγκεκριμένα δυο αρτοποιήματα.

Αυγά περιέχονται και στα δυο με νικητή σε ποσότητα το τσουρέκι. Σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης καλό είναι να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση κυρίως σε τσουρέκι.

Ζάχαρη: Και το τσουρέκι και τα κουλούρια περιέχουν ζάχαρη. Οι περισσότερες συνταγές επιδέχονται μια μικρή μείωση στην ποσότητα της ζάχαρης. Ας μην το παρακάνουμε όμως γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος  της αποτυχίας. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που οι διατροφικές παρεκτροπές μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες απορρυθμίσεις του σακχάρου.  

Ας φτιάξουμε λοιπόν τις πασχαλινές μας νοστιμιές, κατά προτίμηση στο σπίτι, με αγνά υλικά και ας τα απολαύσουμε έχοντας πάντα κατά νου και το «πᾶν μέτρον ἄριστον»

Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από μας, θα καταναλώσουμε τσουρέκι, ή κουλούρι της Λαμπρής ή ακόμα και τα δύο. Αν έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε οι ίδιοι τα τσουρέκια και τα κουλούρια, καλό είναι να επιλέξουμε αγνά προϊόντα, που θα κάνουν την παρουσία τους αισθητή, στη συνταγή μας… Αν πάλι επιλέξουμε να αγοράσουμε έτοιμα, τότε καλό είναι να ελέγξουμε την ποιότητά τους!

Σκεφτείτε τα αρνητικά που προκαλούν οι αυξημένες ποσότητες αυτών των τροφίμων και απολαύστε με “μέτρο”, την σωστή ποσότητα που χρειάζεται- με την καλή ποιότητα!..

Μόνο τότε θα μπορέσετε να καταλάβετε την διαφορά!….  Καλή Ανάσταση!


Σχετικά Άρθρα