ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τσάι ή καφέ; Και τα δύο!

25 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Νέα μελέτη δίνει το "πράσινο φως" για την λελογισμένη κατανάλωση τόσο του καφέ, όσο και του τσαγιού, σε καθημερινή βάση καθώς και τα δύο φαίνεται να συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, παρακολουθήθηκαν 365.000 υγιείς Βρετανοί, ηλικίας 50 έως 74 ετών, για περισσότερο από μία δεκαετία. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Βρετανικής Biobank απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με την ποσότητα καφέ και τσαγιού που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση. Κατά την έρευνα, που ολοκληρώθηκε το 2020, 5.079 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια και 10.053 παρουσίασαν το λιγότερο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Δρ Yuan Zhang από το Πανεπιστήμιο του Tianjin στην Κίνα παρατήρησαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έπιναν 2 με 3 φλυτζάνια καφέ ή 3 με 5 φλυτζάνια τσάι την ημέρα, ή ένα συνδυασμό από 4 με 6 φλυτζάνια καφέ και τσάι, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας. Ειδικότερα, όσοι κατανάλωσαν 2 με 3 κούπες καφέ και 2 με 3 φλυτζάνια τσάι καθημερινά είχαν  32% λιγότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο και 28% για άνοια, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωσαν κάποιο από τα δύο ροφήματα.

Τα αποτελέσματα ωστόσο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, δεν αποδεικνύουν ότι ο καφές και το τσάι μας προστατεύουν είτε από το εγκεφαλικό επεισόδιο ή από την άνοια, αλλά κάνουν μια επιστημονική παρατήρηση που χρήζει περαιτέρω μελέτης. 

«Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η συσχέτιση δεν εγγυάται ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα έρθει ξανά και ξανά για όλους όσους πίνουν καφέ ή τσάι» τονίζει η Δρ Connie Diekman, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας της Διατροφής που διερεύνησε τα αποτελέσματα της μελέτης.

«Προηγούμενες έρευνες ανέδειξαν την καφεΐνη και τις αντιοξειδωτικές δράσεις των φυτών από τα οποία προέρχεται ο καφές και το τσάι» λέει η αθλητική διατροφολόγος Connie Diekman. «Αυτά τα ευρήματα μάς δείχνουν για μία ακόμα φορά την αξία των φυτών στη διατροφή μας: Μάς προσφέρουν πολλά περισσότερα από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν», συμπλήρωσε.

Στις χημικές ενώσεις που περιέχουν ο καφές και το τσάι αναφέρθηκε η Lona Sandon, καθηγήτρια και διευθύντρια κλινικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτές οι χημικές ενώσεις λειτουργούν στο σώμα μας αντιοξειδωτικά και με τρόπο αντιφλεγμονώδη, αυξάνουν την ροή του αίματος, προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από θραύσεις κ.ά. Αυτές οι επιδράσεις διαμορφώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή της άνοιας».


Σχετικά Άρθρα