ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις «παρεξηγημένες» τροφές παίρνουν τη θέση που τους αξίζει

16 Απριλίου 2024, 10:00

images

Αυγά, πατάτες, καφές: Αυτά τα τρόφιμα, μεταξύ άλλων, έχουν αποκτήσει κακή φήμη, λένε οι ειδικοί στη διατροφή, ωστόσο δεν το αξίζουν. Στην πραγματικότητα, διαιτολόγοι, γιατροί και καθηγητές διατροφής, συμβουλεύουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους να τα προτιμούν. Οι διατροφικές συμβουλές αλλάζουν συνεχώς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές σχετικά με το ποια τρόφιμα είναι πραγματικά υγιεινά. Το NBC News ρώτησε ειδικούς σε θέματα υγείας σχετικά με τα τρόφιμα που πιστεύουν ότι έχουν αποκτήσει κακή φήμη αδίκως.

Αρχικά, τα αυγά έχουν δαιμονοποιηθεί επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διατροφική χοληστερόλη, η οποία, όπως πίστευαν κάποτε οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, δήλωσε η Δρ Maya Vadiveloo, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island.

Παρόλα αυτά, η σύγχρονη επιστήμη έχει καταρρίψει αυτή τη θεωρία, δείχνοντας ότι η διατροφική χοληστερόλη και η χοληστερόλη στο αίμα, επηρεάζουν διαφορετικά την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα, η American Heart Association αναφέρει ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε 1 ή 2 αυγά κάθε μέρα ως πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.

Σε ό,τι αφορά τις πατάτες, μελέτη του 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τηγανιτής πατάτας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι βραστές, ψητές πατάτες και ο πουρές πατάτας, δεν συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε αυτή τη μελέτη και σχετίζονταν ελάχιστα μόνο με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η φλούδα της πατάτας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη. Οι πατάτες περιέχουν επίσης βιταμίνη C και κάλιο, προσέθεσε η Caroline Susie, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Τέλος, σχετικά με τον καφέ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, συνιστά να πίνουν έως και 4 με 5 φλιτζάνια την ημέρα. Έρευνες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να συμβάλει σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής ανεπάρκειας και διαβήτη τύπου 2.

Γενικώς, η ελληνικής καταγωγής ειδικός σε θέματα διατροφής, Μελίδα Ζαμπόλης, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να προσηλωνόμαστε στην αποφυγή οποιουδήποτε τροφίμου. Αντίθετα, είναι καλύτερο να δημιουργήσουμε ένα μοτίβο υγιεινής διατροφής που δίνει προτεραιότητα στα ολόκληρα τρόφιμα έναντι των υπερεπεξεργασμένων προϊόντων με προσθήκη ζάχαρης.

Σχετικά Άρθρα