ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πολύτιμο, θρεπτικό αυγό πρέπει να δίνεται στη σωστή ηλικία

17 Νοεμβρίου 2021, 10:00

images

Η καθυστερημένη έναρξη στην κατανάλωση αυγών μέχρι της συμπλήρωσης του πρώτου έτους ζωής του παιδιού, συνδέεται με την εμφάνιση αλλεργίας στα αυγά μετέπειτα στη ζωή. Στοιχεία νέας μελέτης που παρουσιάζεται στη τελευταία συνάντηση του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, αποκαλύπτουν ότι όταν βάζουμε αργά στη διατροφή των βρεφών τα αυγά, ενδέχεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για αλλεργίες...

Η διαπίστωση αυτή έρχεται μάλλον να ενισχύσει τις συστάσεις αλλεργιολόγων και παιδιάτρων από το 2017 για χρήση προϊόντων με φιστίκι, με στόχο να αποφευχθεί κάποια αντίστοιχη αλλεργία μελλοντικά.

«Εξετάσαμε δεδομένα σχετικά με τη βρεφική διατροφή και την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών από τη γέννησή των παιδιών έως τα 6 τους χρόνια, τα οποία προέκυψαν από τη συλλογή 2237 ερευνών σε γονείς για τη διεξαγωγή της έρευνας Infant Feeding Practices Study II», σημειώνει η Giulia Martone, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Όπως σημειώνει «διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που δεν είχαν εισάγει στη διατροφή τους αυγά πριν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργία στα αυγά 6 χρόνια αργότερα».

Σε 14 από τις 2237 μελέτες (το 0,6%) διαπιστώθηκαν αλλεργίες στα αυγά στον πρώτο χρόνο ζωής των παιδιών, ενώ σε 11 από τις 1379 μελέτες (0,8%) διαπιστώθηκε αλλεργία στα αυγά σε ηλικία 6 ετών. Τα παιδιά που παρουσίασαν αλλεργία στα αυγά στην ηλικία των 12 μηνών και των 6 ετών διαπιστώθηκε ότι κατανάλωναν λιγότερα αυγά στην ηλικία των 5, 6, 7 και 10 μηνών.

«Η αλλεργία στα αυγά είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφική αλλεργία σε όλο τον κόσμο» συμπληρώνει ο Xiaozhong Wen, συγγραφέας και ερευνητής. «Τα πρόσφατα αυτά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η εισαγωγή του αυγού στη βρεφική διατροφή, φαίνεται ότι προστατεύει αποτελεσματικά ενάντια στην ανάπτυξη αλλεργίας σε αυτά».

Σχετικά Άρθρα