ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μητρικό γάλα κρύβει τη «συνταγή» για πιο υγιή βρέφη

02 Αυγούστου 2023, 10:00

images

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η μυο-ινοσιτόλη που βρίσκεται στο μητρικό γάλα, είναι ουσία που χρησιμοποιούν οι νευρώνες των βρεφών για να σχηματίσουν τις απαραίτητες συνάψεις. 

«Οι επιδράσεις των μικροθρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο είναι πραγματικά υποτιμημένες και τα αποτελέσματα πραγματικά  μας εξέπληξαν», εξηγεί ο Δρ Thomas Biederer, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας και επικεφαλής ερευνητής.

Η εν λόγω μελέτη ξεκίνησε από παρατήρηση της ομάδας του βιολογικού εργαστηρίου Biederer του Πανεπιστημίου Γέιλ. Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν δείγματα μητρικού γάλακτος από μητέρες σε τρεις γεωγραφικά διαφορετικές τοποθεσίες -το Σινσινάτι, την Πόλη του Μεξικού και τη Σαγκάη- υποθέτοντας ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε όλα τα δείγματα, έχουν κοινή βιολογική σημασία.

Έτσι και έγινε: Παρατήρησαν ότι η μυο-ινοσιτόλη ήταν παρούσα σε όλα τα δείγματα μητρικού γάλακτος σε υψηλές συγκεντρώσεις στην αρχή και σταδιακά μειωνόταν κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Θέλοντας να το διερευνήσουν περισσότερο, εξέτασαν τις επιδράσεις της μυο-ινοσιτόλης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μοντέλων, όπως καλλιεργημένων ανθρώπινων νευρώνων και καλλιεργημένου εγκεφαλικού ιστού. Διαπίστωσαν ότι το μόριο της γλυκόζης ενίσχυσε την αφθονία των συνάψεων στους νευρώνες και ενίσχυσε τη νευρωνική συνδεσιμότητα.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικά πολύτιμο για το πώς οι μητέρες μπορούν να υποστηρίξουν το σχηματισμό συνδέσεων στον εγκέφαλο ενός βρέφους. Δεν αποτελεί απλώς μια πηγή θερμίδων, αλλά ένα εξαιρετικά πλούσιο και πολύπλοκο φυσικό προϊόν. Το σώμα της μητέρας είναι πραγματικά προσαρμοσμένο στο να αλλάζει τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος ώστε να ταιριάζει με αυτό που χρειάζεται το βρέφος στα διάφορα στάδια ανάπτυξης», κατέληξε ο Δρ Thomas Biederer.


Σχετικά Άρθρα