ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το DNA καθορίζει περισσότερα από όσα πιστεύουμε

09 Οκτωβρίου 2019, 07:32

images

Η μελέτη του DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως «όπλο» για την κατανόηση της λειτουργίας των τροφών μέσα στο έντερο μας.

Ο γραμμωτός κώδικας (DNA barcoding) είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν για να αναγνωρίζουν με ταχύτητα σε ποιο είδος ανήκει το δείγμα.

Έχει γίνει εδώ και χρόνια παγκόσμια συνεργασία επιστημόνων για να δημιουργηθούν λίστες με τους κώδικες όλων των ειδών που ζουν και αναπτύσσονται στον πλανήτη.

Το DNA metabarcoding είναι μία ακόμα πιο εξειδικευμένη μορφή ανάλυσης που μπορεί να μελετήσει ένα δείγμα και να ξεχωρίσει μέσα του παραπάνω από ένα είδος ζωής.

Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση mSystems, δείχνει ότι τα φυτά (λαχανικά) που τρώμε οι άνθρωποι επιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο στην κατάσταση του εντέρου.

 «Η μέθοδος μπορεί να μας δείξει τι ακριβώς τρώμε και πως αυτό επιδρά στην υγεία μας», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Lawrence David, από το Duke Center for Genomic and Computational Biology.

Όπως εξηγεί, στις περισσότερες μελέτες για τη διατροφή, οι ερευνητές βασίζονται σε αυτά που λένε οι συμμετέχοντες ότι έφαγαν.

Αλλά με τη νέα μέθοδο, μία απλή μικροβιολογική εξέταση θα δείχνει το είδος και την ποσότητα των λαχανικών που βρέθηκε στο έντερό τους.

Σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, οι ερευνητές μπόρεσαν να καθορίσουν όχι μόνο ποιο είδος φαγητού είχαν καταναλώσει αλλά και ποια «καλά» και «κακά» μικρόβια προκαλεί αυτό στο έντερο.

Η μελέτη χρήζει βέβαια πολλών βελτιώσεων καθώς αναγνωρίζει λαχανικά όπως είναι το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ωστόσο, δεν κατάφερε να εντοπίζει τον καφέ πιθανώς εξαιτίας της επεξεργασίας που γίνεται στο προϊόν πριν φτάσει στο τραπέζι μας.

Σχετικά Άρθρα