ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το αλάτι «ένοχο» και για την άνοια

28 Οκτωβρίου 2019, 10:00

images

Έχουμε ακούσει ότι το πολύ αλάτι στο φαγητό οδηγεί σε αυξημένη πίεση. Και ότι καθώς μεγαλώνουμε είναι καλό να το περιορίζουμε στην διατροφή μας. Μία δίαιτα με πολύ αλάτι όμως μπορεί να πλήξει τον οργανισμό μας και με άλλους τρόπους…

Μελέτη που εκπονήθηκε στο Weill Cornell Μedicine σε πειραματόζωα και δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της έγκυρης επιθεώρησης Nature, δείχνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι, μειώνει τα επίπεδα του νιτρικού οξέως στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των νευρώνων.

Και με αυτόν τον τρόπο συντελεί στη βλάβη του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με άνοια.

Οι ερευνητές δεν έμειναν στην διαπίστωση. Είναι τόσο σίγουροι για την μελέτη τους που συστήνουν σε όλους να μειώσουν το αλάτι στην διατροφή από νεαρή σχετικά ηλικία ώστε να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Αυτό που σημειώνουν οι ερευνητές αλλά και πολλοί διατροφολόγοι είναι ότι το αλάτι είναι μεν έντονο στα λεγόμενα «αλμυρά σνακ», τους αλμυρούς ξηρούς καρπούς και τα παστά, αλλά βρίσκεται και «κρυμμένο» σε πολλά άλλα τρόφιμα…

Το ψωμί είναι ένα εξ αυτών των «αθώων» τροφίμων. Ακολουθούν πολλά είδη τυριών που πολλές φορές με ένα κομματάκι μας δίνουν την δόση αλατιού που θα έπρεπε να πάρουμε για μια ολόκληρη ημέρα, αλλά και πολλά αρτοπαρασκευάσματα που ενώ είναι γλυκά, έχουν και μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Σε γενικές γραμμές , οτιδήποτε είναι νόστιμο έχει αλάτι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όσο μεγαλώνουμε χάνουμε προοδευτικά την αίσθηση της γεύσης με αποτέλεσμα να προσθέτουμε στο φαγητό μας αλάτι ενώ ήδη έχει αρκετό.

Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη κάθε φορά που μαγειρεύουμε για την οικογένεια ή που καθόμαστε σε ένα τραπέζι να φάμε.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι της τελευταίας έρευνας που συνδέουν την άνοια με την κατανάλωση αλμυρών σνακ έχει προηγηθεί μία άλλη το 2018 των ερευνητών Giuseppe Faraco και Costantino Iadecola, που δημοσιεύτηκε επίσης στοNature Neuroscience που οδήγησε παρόμοια αποτελέσματα για την άνοια και ο αλάτι.

Σχετικά Άρθρα