ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το 56% του κόσμου δεν γνωρίζει πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώει

11 Ιανουαρίου 2020, 09:10

images

Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί παγκοσμίως και χιλιάδες επιστημονικά άρθρα έχουν γραφτεί για την αξία των φρούτων και των λαχανικών στην καθημερινή μας διατροφή. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν άγνοια για την ακριβή ποσότητα που χρειάζονται ώστε να έχουν τα ποθητά οφέλη στην υγεία τους.

Όπως εξηγεί ο Δρ Robert Pickard, ομότιμος καθηγητής Νευροβιολογίας από το Cardiff University και συνεργαζόμενος ερευνητής σε σχετική μελέτη, "οι πιο ηλικιωμένοι αδυνατούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών στο βαθμό που το κάνουν οι οργανισμοί των νεότερων". Και προειδοποιεί ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό καθώς το πρώτο σημάδι είναι η έλλειψη μαγνησίου και τα προβλήματα στους μυς των πιο μεγάλων.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα τελευταία 20 χρόνια μειώθηκε σημαντικά η πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων από την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στο δυτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα μειώθηκε κατά 21% η πρόσληψη σε βιταμίνη Α, κατά 22% η πρόσληψη σε βιταμίνη D, κατά 10% η πρόσληψη ασβεστίου και κατά 4% η πρόσληψη καλίου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν την ίδια ώρα ότι παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα η πρόσληψη ιχθυελαίων (όπως τα θρεπτικότατα Ω3 λιπαρά που βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια) και φυτικών ινών.

Οι ειδικοί συστήνουν τώρα να τρώμε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών με έμφαση στην ποικιλία και να βάλουμε στην ζωή μας τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια όπως είναι οι σαρδέλες και ο σολομός. 

Όποιος δεν καταφέρνει να έχει στο καθημερινό τραπέζι τα τρόφιμα αυτά για οποιοδήποτε λόγο, είναι χρήσιμο καθώς μεγαλώνει και ξεπερνά τα 50-55 έτη να παίρνει συμπληρώματα διατροφής με τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και ποικιλία βιταμινών.

ΠΗΓΗ

Health and Food Supplements Information Service


Σχετικά Άρθρα