ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι κρέας να επιλέξουμε για το πασχαλινό τραπέζι

23 Απριλίου 2022, 09:00

images

Αδιαμφισβήτητα, ο εορτασμός του Πάσχα συνοδεύεται πάντοτε από ψήσιμο και τραπέζια με οικογενειακά ή και φιλικά πρόσωπα. Μάλιστα, για όσους έχουν επιλέξει να νηστεύσουν καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, η ανυπομονησία για το μεσημέρι του Πάσχα είναι ακόμη μεγαλύτερη, με το κρέας να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που θα έρθουν αντιμέτωποι με το εξής δίλημμα: Τι κρέας πρέπει να επιλέξουν; Κατσίκι ή αρνί; Ας δούμε, τα οφέλη αλλά και τα μειονεκτήματα καθενός από τα δύο.

Αρχικά, όσον αφορά  τη θερμιδική τους αξία,  το αρνί έχει πάνω από 100 θερμίδες περισσότερες από όσες περιέχει το κατσίκι. Μάλιστα, το τελευταίο έχει περισσότερα γραμμάρια πρωτεΐνης και πολύ λιγότερο λίπος. Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι το λίπος από το αρνί είναι εύκολα αφαιρέσιμο.  

Επιπλέον, και τα δύο κρέατα αποτελούν σημαντικές πηγές θρεπτικών στοιχείων. Τόσο το αρνί όσο και το κατσίκι  είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και σύμπλεγμα βιταμινών Β. Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα που εμπεριέχουν, το αρνί αποτελεί πηγή χαλκού και σεληνίου, ενώ το κατσίκι είναι σημαντική πηγή καλίου, που μπορεί να αποτρέψει την υπέρταση  και την οστεοπόρωση. Την ίδια στιγμή, όμως, το κατσίκι είναι επίσης πλούσιο σε νάτριο

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι το κρέας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της χοληστερόλης. Φυσικά, με το να φάτε απλώς μία φορά, στο πλαίσιο του εορταστικού κλίματος λίγο παραπάνω κρέας απ' όσο συνήθως, δεν θα αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα δύο αυτά κρέατα έχουν σχεδόν την ίδια περιεκτικότητα σε χοληστερόλη με το κατσίκι να έχει λίγο λιγότερη.  

Αξίζει να τονισθεί ότι τα άτομα που υποφέρουν από παθήσεις, όπως ουρική αρθρίτιδα, υπέρταση ή έχουν προβλήματα στους νεφρούς τους, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικά με την κατανάλωση οποιουδήποτε κρέατος.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι καθαρά δική σας. Φροντίστε απλώς να είστε σχετικά εγκρατείς και να διατηρήσετε το απαραίτητο μέτρο!


Σχετικά Άρθρα