ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι αυτό που μας κάνει να πεινάμε όταν φάμε γλυκό;

27 Φεβρουαρίου 2020, 09:00

images

Η απάντηση στο ερώτημα που θέτουμε στον τίτλο είναι η υπερινσουλιναιμία! Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία η ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα είναι υψηλότερη από τη συνηθισμένη. 

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ελέγχει τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιτρέπει έτσι στο σώμα να δεσμεύει από το αίμα και στην συνέχεια να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη η οποία είναι η βασική και πιο εύχρηστη πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα του σώματος .

Το σώμα, μέσω ενός μηχανισμού αυτορρύθμισης, εκκρίνει όση ινσουλίνη απαιτείται για να διατηρήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε ένα φυσιολογικό εύρος. Όταν λειτουργεί σωστά, το πάγκρεας θα δημιουργήσει αρκετή ινσουλίνη για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η παραγωγή μετά από ένα γεύμα, ειδικά εάν το γεύμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή απλούς υδατάνθρακες. Η παραμονή όμως του υψηλού επιπέδου ινσουλίνης δίνει μήνυμα για αναζήτηση επιπλέον τροφής , εξ ου και το αίσθημα πείνας μετά από κατανάλωση γλυκού.

Η υπέρμετρη κατανάλωση υδατανθράκων , μαζί με την παχυσαρκία αλλά και την κληρονομικότητα μπορεί να οδηγήσουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη που είναι η κύρια αιτία της υπερινσουλιναιμίας. Η αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει ότι τα κύτταρα του σώματος δεν χρησιμοποιούν την ινσουλίνη τόσο αποτελεσματικά. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ολοένα και περισσότερη έκκριση ινσουλίνης η οποία όμως καθίσταται μη αποτελεσματική.  

Από μόνη της, η υπερινσουλιναιμία δεν είναι διαβήτης. Προδιαθέτει όμως ένα άτομο να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 καθώς το πάγκρεας αρχίζει να παρουσιάζει «κόπωση» και στην συνέχεια αδυναμία να ανταποκριθεί σωστά στο έργο του που είναι η καλή ρύθμιση του σακχάρου.  

ΠΗΓΗ

European Society of Cardiology

Σχετικά Άρθρα