ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα Ω3 μπορεί να αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

25 Αυγούστου 2021, 07:00

images

Μέχρι και πέντε χρόνια ζωής μπορεί να μάς χαρίζουν τα Ω3 λιπαρά οξέα όταν ανιχνεύονται σταθερά σε υψηλή συγκέντρωση στο αίμα μας. Και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει βέβαια η κατάλληλη διατροφή.

Την σχετική πολύχρονη μελέτη έκαναν επιστήμονες από το Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM), σε συνεργασία με το The Fatty Acid Research Institute στις ΗΠΑ και αρκετά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και τον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού The American Journal of Clinical Nutrition.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, ακόμα και 1% αύξηση στα επίπεδα των Ω3 λιπαρών οξέων στο αίμα μας, ισούται σε όφελος με την διακοπή του καπνίσματος! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Aleix Sala-Vila, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο IMIM's Cardiovascular Risk and Nutrition Research Group, "τα λιπαρά ψάρια είναι η λύση για την μακροζωία. Το κάπνισμα αφαιρεί από το προσδόκιμο ζωής 4,7 χρόνια τα οποία μπορεί κάποιος να κερδίσει αν έχει αρκετά Ω3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό του".

Στην έρευνα εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 2240 ανθρώπων άνω των 65 ετών τους οποίους παρακολούθησαν επί 11 χρόνια. Η παρακολούθηση όλων αυτών των ετών απέδειξε ότι υπάρχουν τέσσερα ήδη λιπαρών οξέων που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα Ω3 ως πιο "ισχυρά".

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας επιβεβαιώνουν τις τελευταίες οδηγίες της Αμερικανικής καρδιολογικής Εταιρείας που συστήνει σε όλους διατροφή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός και οι σαρδέλες. Τα Ω3 υπάρχουν επίσης σε ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, σε θαλασσινά αλλά και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.


Σχετικά Άρθρα