ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα συναισθήματα ως παράγοντας διατροφικών επιλογών στα παιδιά

06 Αυγούστου 2022, 08:00

images

Το συναισθηματικό πλαίσιο γύρω από το φαγητό θεωρείται ότι επηρεάζει τα διατροφικά πρότυπα και τη διατροφή γενικότερα. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition Education and Behavior αναλύει πώς οι ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές των παιδιών σχετίζονται με τα συναισθήματά τους.

Αυτή η μελέτη περιελάμβανε δείγμα από 195 παιδιά που βρίσκονται στην τρίτη έως την έκτη τάξη του Δημοτικού και που ζουν στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες. Τα παιδιά χρησιμοποιούσαν μια εφαρμογή και επικοινωνούσαν επτά φορές την ημέρα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όπως το εάν αισθάνονταν άγχος, θυμωμένα ή λυπημένα και να αναφέρουν εάν είχαν κάνει ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές μεταξύ τηγανητών, γλυκών και ζαχαρούχων ποτών τις δύο προηγούμενες ώρες.

Σε όλους τους τύπους τροφίμων που ελήφθησαν στο δείγμα, η κατανάλωση γλυκών τροφίμων αναφέρθηκε συχνότερα. Τα παιδιά ανέφεραν ότι έτρωγαν γλυκά ή αρτοσκευάσματα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα το 40% των ημερών. Τα πατατάκια ή οι πατάτες καταναλώνονταν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα σχεδόν στο 30% των ημερών και τα ροφήματα με ζάχαρη καταναλώνονταν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα στο 25% των ημερών.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τρία αρνητικά μοτίβα διάθεσης κατά τη διάρκεια μιας ημέρας: σταθερά χαμηλή, πρώιμη αύξηση και όψιμη μείωση και πρώιμη φθίνουσα και όψιμη αύξηση. Στη μελέτη, στο 90% των ημερών, τα παιδιά ανέφεραν σταθερά χαμηλή αρνητική διάθεση, αλλά και ποικίλες διαθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Βρήκαμε ότι η κατανάλωση τηγανητού φαγητού είναι υψηλότερη τις ημέρες με πιο μεταβλητά συναισθηματικά μοτίβα από τις ημέρες με σταθερά χαμηλή αρνητική διάθεση», λέει η Christine Hotaru Naya, MPH, από το Τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Ο συν-συγγραφέας Daniel Chu, MPH, Τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια σημειώνει: «Αυτή η μελέτη έχει πολλά δυνατά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να επαναλαμβάνεται στο σπίτι της οικογένειας και να δοκιμάζει έναν πληθυσμό υγιών παιδιών, ώστε τα αποτελέσματα να μπορούν να εφαρμοστούν ευρέως».

«Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ των συναισθημάτων ενός παιδιού και των διατροφικών του επιλογών, αλλά αυτό είναι μια καλή αρχή σε αυτό το μονοπάτι για την αναγνώριση του τρόπου προσέγγισης των διατροφικών επιλογών έχοντας κατά νου τη διάθεση και τα συναισθήματα ενός ατόμου», καταλήγει η Naya. 

«Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις τρέχουσες παρεμβάσεις μας ώστε να προσαρμόζονται ατομικά στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, συναισθηματικά και γνωστικά πλαίσια στα οποία εμφανίζεται η ανθυγιεινή διατροφή».



Σχετικά Άρθρα