ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα θρεπτικά καρότα είναι απαραίτητα στη διατροφή μας

11 Νοεμβρίου 2020, 16:00

images

Τα καρότα είναι ίσως οι πιο θρεπτικές ρίζες στον φυτικό κόσμο και παραδοσιακά οι νοικοκυρές τα χρησιμοποιούν στις τροφές των βρεφών, στα φαγητά για όλη την οικογένεια και τις σαλάτες ως ένα απαραίτητο, υγιεινό συστατικό.

Ο χυμός καρότου θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτικός, καθώς παρέχει σημαντικές ποσότητες καλίου και βιταμίνης C στον οργανισμό, ενώ είναι πλούσιος και σε καροτενοειδή. Η κατανάλωσή του ενισχύει την ανοσία και βελτιώνει, μεταξύ άλλων, την υγεία του δέρματος και των ματιών.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να προτιμάμε να τα τρώμε ωμά για να μην χάνουν τις βιταμίνες τους. Αλλά ενώ οι περισσότεροι τα προτιμούν σε σαλάτα και ως γαρνιτούρα, έχει αποδειχτεί ότι ο χυμός τους είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών.

Ο χυμός καρότου έχει λίγες θερμίδες ενώ περιέχει αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά και καροτενοειδείς χρωστικές, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που δρουν σαν αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Το βασικό καροτενοειδές είναι το β-καροτένιο, που δίνει το πορτοκαλί χρώμα των καρότων, την οποία το σώμα μετατρέπει στη βιταμίνη A.

Η βιταμίνη Α, κυρίως υπό τη μορφή καροτενοειδών, όπως η β-καροτίνη, που είναι γνωστή για την δράση της στην υγεία των ματιών. Επίσης, μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που περιέχουν καροτενοειδή με μειωμένο κίνδυνο τύφλωσης και οφθαλμοπαθειών σχετικών με το γήρας.

Ο χυμός καρότου εξάλλου ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι σημαντικό αυτό το διάστημα. Οι βιταμίνες A και C που βρίσκονται στον χυμό λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα ανοσοκύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, ο χυμός είναι πλούσιος στη βιταμίνη B6, παρέχοντας πάνω από το 30% της ημερήσιας διατροφικής αξίας σε ένα ποτήρι. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανοσολογική απόκριση και η ανεπάρκειά της συνδέεται με αποδυναμωμένη ανοσία.

Και μελέτη βρήκε ότι η θεραπεία των κυττάρων της λευχαιμίας με εκχύλισμα χυμού καρότου για 72 ώρες οδήγησε στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και σταμάτησε τον κύκλο κυτταρικής ανάπτυξης. Ενώ άλλη μελέτη ανέφερε παρόμοια αποτελέσματα, αλλά υπέδειξε τα πολυακετυλένια -και όχι τη β-καροτίνη ή τη λουτεΐνη- ως τους βασικούς αντικαρκινικούς παράγοντες του χυμού καρότου.

Τέλος τα καροτενοειδή θεωρείται ότι ενισχύουν την ηπατική υγεία, με πολλές μελέτες να υποδεικνύουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις τους προστατεύουν από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία εκδηλώνεται όταν το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ, ως αποτέλεσμα κακής διατροφής, υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας.


Σχετικά Άρθρα