ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από άλλα σνακ φρούτων

07 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Την επόμενη φορά που ετοιμάζετε ένα γεύμα για το παιδί σας ή ψάχνετε για ένα υγιεινό απογευματινό σνακ, θυμηθείτε το εξής: Μόνο 3 τύποι σνακ φρούτων - αποξηραμένα φρούτα, πουρές φρούτων και κονσέρβες φρούτων με χυμό - πληρούν τις τελευταίες συστάσεις για μικρογεύματα υψηλής διατροφικής αξίας που ορίζονται από ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη επιστημόνων τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst.

Από όλα τα διαθέσιμα σνακ φρούτων, τα οποία ορίζονται από το USDA ως "προϊόντα που παρασκευάζονται με φρούτα και χυμούς φρούτων, τα οποία μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, τεχνητά χρώματα και γεύσεις και συντηρητικά", η ομάδα UMass Amherst διαπίστωσε ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν καλύτερο συνολικό διατροφικό προφίλ, δηλαδή υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα και περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλότερη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης.

Αντίθετα, προϊόντα με γεύση φρούτων, όπως οι τσίχλες και οι καραμέλες, έχουν τη χαμηλότερη θρεπτική πυκνότητα και περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και την υψηλότερη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης. 

Άλλες επιλογές σνακ φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένα φρούτα χωρίς χυμό και αποξηραμένα φρούτα με πρόσθετη γεύση, τα οποία περιέχουν υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης.

Η μελέτη σύγκρισης τροφίμων, με επικεφαλής τις επιστήμονες τροφίμων Amanda Kinchla και Alissa Nolden, επίκουρη καθηγήτρια, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients.

Η δημοσίευση των ερευνητριών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "απαιτείται αναδιαμόρφωση των σνακ φρούτων… Οι μπάρες με βάση τα φρούτα, θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερη (ποσότητα) πρόσθετης ζάχαρης για να γίνουν μια πιο θρεπτική επιλογή σνακ φρούτων, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη. Η βελτίωση της διατροφικής αξίας των σνακ φρούτων, μπορεί να διευκολύνει τις έξυπνες επιλογές σνακ.

«Η μελλοντική έρευνα για την κατηγορία των σνακ φρούτων, θα πρέπει να εξετάσει τη μείωση της περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα, την αύξηση της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και την ενίσχυση του αισθητηριακού προφίλ για τη βελτίωση της συνολικής θρεπτικής πυκνότητας».

Σχετικά Άρθρα