ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα αμύγδαλα συμβάλλουν στην απώλεια βάρους στο πλαίσιο μίας υγιεινής διατροφής

25 September 2023, 10:00

images

Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αμύγδαλα, έχασαν το ίδιο βάρος με εκείνους που δεν έτρωγαν.

Προκειμένου να εξεταστεί πώς η κατανάλωση αμυγδάλων επηρέασε την απώλεια βάρους, η μελέτη παρακολούθησε 140 άνδρες και γυναίκες μεταξύ 24 και 65 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) που τους κατέτασσε στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια δίαιτα εμπλουτισμένη με αμύγδαλο ή σε μια δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς. Στη δίαιτα εμπλουτισμένη με αμύγδαλα, τα ανάλατα, ολόκληρα, φυσικά αμύγδαλα Καλιφόρνιας με φλούδες παρείχαν το 15% των ημερήσιων θερμίδων. Τα άτομα της άλλης ομάδας έλαβαν αντίστοιχο αριθμό θερμίδων με τη μορφή σνακ, πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως ρυζογκοφρέτες ή μπάρες δημητριακών.

Για τις πρώτες 12 εβδομάδες, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν δίαιτα μειωμένων θερμίδων. Στη συνέχεια, για τις επόμενες 24 εβδομάδες, έκαναν δίαιτα διατήρησης βάρους.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την κλινική στην αρχή της μελέτης καθώς και με το πέρας των 12 και των 36 εβδομάδων για αξιολόγηση. Σε αυτές τις αξιολογήσεις, οι ερευνητές έλεγξαν εάν οι άνθρωποι είχαν χάσει ή εάν είχαν διατηρήσει το βάρος τους, ανάλογα με τον τρέχοντα στόχο. Εξέτασαν επίσης τη σύσταση του σώματός τους, την περίμετρο της μέσης και τη συνολική ενεργειακή δαπάνη.

Επιπλέον, έλαβαν μέτρα για διάφορους καρδιομεταβολικούς δείκτες, όπως η αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια του αίματος, το σάκχαρο του αίματος, η ινσουλίνη, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η λειτουργία των βήτα κυττάρων του παγκρέατος. Προσδιορίστηκε επίσης μια βαθμολογία μεταβολικού συνδρόμου.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και οι 2 ομάδες είχαν παρόμοια απώλεια βάρους - περίπου 7 κιλά - καθώς και βελτιώσεις στην καρδιομεταβολική υγεία.

Ωστόσο, η εμπλουτισμένη με αμύγδαλο δίαιτα, παρείχε μεγαλύτερες βελτιώσεις σε ορισμένες λιποπρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένης της μικρής LDL-P. Η μικρή LDL-P σχετίζεται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών, σύμφωνα με τους συγγραφείς, επομένως μια βελτίωση στα επίπεδά της θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σχετικά Άρθρα