ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές διαχείρισης βάρους και δίαιτα 5:2.

22 Ιανουαρίου 2022, 08:00

images

Η δίαιτα 5:2 είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αδυνατίσματος διαλείπουσας νηστείας, σύμφωνα με την οποία, όσοι κάνουν δίαιτα περιορίζουν τη θερμιδική τους πρόσληψη σε δύο μη συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια εφαρμόζουν λογική διατροφή τις υπόλοιπες πέντε ημέρες.

Μια κλινική δοκιμή έδειξε ότι οι άνθρωποι προτιμούν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη δίαιτα 5:2 παρά τυπικές συμβουλές διαχείρισης βάρους.

Η δοκιμή, που χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών (MRC) και διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, είναι η πρώτη αξιολόγηση της δίαιτας 5:2, ενός δημοφιλούς τύπου καθεστώτος διαλείπουσας νηστείας. Οι ερευνητές μελέτησαν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της παροχής οδηγιών διατροφής 5:2 σε σύγκριση με τις παραδοσιακές συμβουλές απώλειας βάρους σε 300 ενήλικες με παχυσαρκία σε περίοδο ενός έτους, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους ήταν παρόμοια για εκείνους που έλαβαν συμβουλές κλασικής μεθόδου διαχείρισης βάρους ή σχετικά με τη δίαιτα 5:2, με το 18% και το 15% των συμμετεχόντων να έχασαν αντίστοιχα τουλάχιστον 5% του σωματικού τους βάρους σε ένα χρόνο. Ωστόσο, όταν τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν κάθε παρέμβαση, οι συμμετέχοντες στην ομάδα δίαιτας 5:2 ήταν πιο πιθανό να συστήσουν την παρέμβαση σε άλλους ή να είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν τη δίαιτά τους.

Προηγούμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η υποστήριξη θα μπορούσε να είναι σημαντική για την ενθάρρυνση των ατόμων που κάνουν δίαιτα, ώστε να τηρούν και να συνειδητοποιούν τα αποτελέσματα της δίαιτας 5:2. Για να το ελέγξουν αυτό, οι ερευνητές μελέτησαν τον αντίκτυπο μιας εβδομαδιαίας ομάδας υποστήριξης εκτός από τις απλές συμβουλές διατροφής 5:2. Διαπίστωσαν ότι ενώ αρχικά η υποστήριξη πρόσωπο με πρόσωπο δημιούργησε καλύτερα πρώιμα αποτελέσματα και βελτιωμένη τήρηση της δίαιτας 5:2, αυτά τα αποτελέσματα εξασθενούσαν με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παροχή σύντομων συμβουλών για τη δίαιτα 5:2 θα μπορούσε να επεκτείνει τις επιλογές που μπορούν να προσφέρουν οι κλινικοί γιατροί στους ασθενείς.

Η Δρ Katie Myers Smith, Chartered Health Psychologist και Senior Research Fellow στο Queen Mary, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι, αν και η δίαιτα 5:2 δεν ήταν ανώτερη από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις όσον αφορά την απώλεια βάρους, όσοι την ακολουθούσαν προτίμησαν αυτήν την προσέγγιση, καθώς ήταν πιο απλή και ελκυστική. Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι γιατροί μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προτείνουν τη δίαιτα 5:2 ως μέρος των συμβουλών τους για τη διαχείριση βάρους».


Σχετικά Άρθρα