ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σταφύλια για γερή καρδιά και υγιή αγγεία

11 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Gerontology: Biological Sciences και διεξήχθη σε ποντίκια, ανακάλυψαν ότι τα σταφύλια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας την καρδιακή λειτουργία και γενικά περιορίζοντας τη φλεγμονή σε όλο τον οργανισμό.

Στα πειραματόζωα δόθηκε ποικιλία τριών χρωμάτων σταφυλιών σε μορφή σκόνης μέσα στην τροφή τους. Η βελτίωση στην υγεία τους παρατηρήθηκε 18 εβδομάδες μετά την έναρξη της συγκεκριμένης διατροφής. Και τα ευρήματα συνάδουν με τη θεωρία ότι κάποια ουσία στα σταφύλια έχει άμεσο αποτέλεσμα στον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, πέρα από την απλή επίδραση της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Mitchell Seymour από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Αν και υπάρχουν πολλές ουσίες στη σκόνη του σταφυλιού που μπορεί να επιδρούν, οι ουσίες που οι ερευνητές θεωρούν ότι έχουν επίδραση στην υπέρταση μπορεί να είναι τα φλαβονοειδή, σημειώνει ο Steven Bolling, καθηγητής Καρδιολογίας. Αυτά τα φλαβονοειδή είναι πλούσια σε όλα τα σημεία του σταφυλιού, στη φλούδα τη σάρκα και τον σπόρο. Και όλα περιέχονταν στη σκόνη που έδωσαν στη μελέτη. Οι ερευνητές θεωρούν πάντως ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα και να είναι σε θέση να συστήσουν συγκεκριμένες ποσότητες σταφυλιού σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Μέχρι τότε, ας τρώμε ένα -δύο τσαμπιά την εβδομάδα για ευχαρίστηση και καλή υγεία.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Σχετικά Άρθρα