ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς σχετίζεται η συχνότητα των γευμάτων με την απώλεια βάρους

12 September 2023, 10:00

images

Υπάρχει μία κοινή πεποίθηση σύμφωνα με την οποία τα πιο συχνά γεύματα εντός της ημέρας, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, η έρευνα έχει καταλήξει σε μικτά συμπεράσματα. Για παράδειγμα, μελέτη συνέκρινε την κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα ή έξι μικρότερων, πιο συχνών γευμάτων σε σχέση με το σωματικό λίπος και τον κορεσμό. Και οι δύο ομάδες προσέλαβαν επαρκείς θερμίδες για να διατηρήσουν το τρέχον σωματικό τους βάρος, ενώ η κατανομή μακροθρεπτικών συστατικών ήταν η ίδια: 30% της συνολικής ενέργειας από λίπος, 55% από υδατάνθρακες και 15% από πρωτεΐνη.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη και στην απώλεια σωματικού λίπους μεταξύ των δύο ομάδων. Είναι ενδιαφέρον ότι όσοι κατανάλωναν έξι μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας , είχαν αυξημένα επίπεδα πείνας και επιθυμίας να καταναλώσουν εκ νέου τροφή σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τρία μεγαλύτερα γεύματα την ημέρα.

Παρόλο που η πρόσληψη θερμίδων ελεγχόταν και στις δύο ομάδες, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι όσοι κατανάλωναν συχνά γεύματα θα ήταν πιο πιθανό να προσλάβουν περισσότερες ημερήσιες θερμίδες από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο συχνά.

Τα αποτελέσματα μιας άλλης μεγάλης μελέτης παρατήρησης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι υγιείς ενήλικες μπορούν να αποτρέψουν τη μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους:

- τρώγοντας λιγότερο συχνά,

- τρώγοντας πρωινό και μεσημεριανό με διαφορά 5 έως 6 ωρών ανάμεσα στα δύο γεύματα,

- αποφεύγοντας τα σνακ,

- καταναλώνοντας το μεγαλύτερο γεύμα το πρωί,

- κάνοντας νηστεία για 18-19 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για το 2020, λόγω ασυνεπειών και περιορισμών στο υφιστάμενο σύνολο δεδομένων, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ της συχνότητας γευμάτων και του σωματοτύπου και του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας.

Σχετικά Άρθρα