ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

13 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για οποιονδήποτε λόγο κατά σχεδόν 20%, τρώγοντας απλώς περισσότερα τρόφιμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Oι άνθρωποι που ακολούθησαν πιο προσεκτικά οποιοδήποτε από τα πρότυπα υγιεινής διατροφής - τα οποία αφορούν  στην εστίαση στην κατανάλωση περισσότερων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων - είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και αναπνευστικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine , δείχνουν ότι «υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να τρώτε καλά και να αντλείτε τα συνακόλουθα οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο Δρ David Katz, ειδικός στην ιατρική του τρόπου ζωής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η ερευνητική ομάδα του Frank Hu, καθηγητή διατροφής και επιδημιολογίας και προέδρου του τμήματος διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health, παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες 75.000 γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study και περισσότερων από 44.000 ανδρών στη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας για 36 χρόνια. Κανένας από τους άνδρες και τις γυναίκες δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης και λίγοι ήταν καπνιστές. Όλοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής κάθε τέσσερα χρόνια.

Αφού βαθμολογήθηκε το διατροφικό πρότυπο κάθε ατόμου, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, από την υψηλότερη έως τη χαμηλότερη συμμόρφωση σε ένα ή περισσότερα από τα διατροφικά πρότυπα.

«Το υψηλότερο πεμπτημόριο ποιότητας διατροφής σε σύγκριση με το χαμηλότερο, συσχετίστηκε με περίπου 20% μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία», δήλωσε ο Katz, πρόεδρος και ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού True Health Initiative , ενός παγκόσμιου συνασπισμού εμπειρογνωμόνων αφιερωμένο στην τεκμηριωμένη ιατρική του τρόπου ζωής.

Οι συμμετέχοντες που βελτίωσαν τη διατροφή τους κατά 25%, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 6% έως 13% και να πεθάνουν από καρκίνο κατά 7% έως 18%. Επιπλέον, υπήρξε μείωση έως και 7% στον κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο, όπως η άνοια.

Τέλος, «η μείωση της θνησιμότητας από αναπνευστικές ασθένειες, ήταν στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 35% έως 46%».

«Ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσουμε υγιεινά διατροφικά πρότυπα και τα οφέλη από την υγιεινή διατροφή, μπορεί να είναι σημαντικά όσον αφορά τη μείωση των συνολικών πρόωρων θανάτων και των διαφορετικών αιτιών πρόωρου θανάτου», κατέληξε ο Hu.



Σχετικά Άρθρα