ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επιδρούν οι φυτικές ίνες στη χολεστερόλη

17 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Η χολεστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που δημιουργεί το ήπαρ. Η χολεστερόλη προέρχεται επίσης από ζωικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας. Ο οργανισμός απαιτεί μια ορισμένη ποσότητα χολεστερόλης για να λειτουργήσει σωστά. Ωστόσο, η υπερβολική χολεστερόλη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν δύο τύποι χολεστερόλης:

Χολεστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL): Οι άνθρωποι αναφέρονται στην LDL χοληστερίνη ως «κακή» χολεστερόλη, επειδή τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερίνης μπορούν να συγκεντρωθούν στις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Χοληστερίνη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL): Η HDL είναι «καλή» χολεστερόλη, καθώς μεταφέρει την LDL χολεστερόλη μακριά από τις αρτηρίες και την επιστρέφει στο ήπαρ, όπου το σώμα είναι σε θέση να την εξαλείψει. Τα υψηλότερα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ορισμένοι τύποι φυτικών ινών, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χολεστερόλης. Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών, διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, περιλαμβάνουν ορισμένα φρούτα, λαχανικά, βρώμη και όσπρια, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τρόφιμα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2019, οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χολεστερόλης στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην απορρόφηση της χολεστερόλης, η οποία μειώνει την ποσότητα χολεστερόλης που απορροφά το ήπαρ και αυξάνει την ποσότητα χολεστερόλης που εκκρίνει το σώμα.

Επιπλέον, τα βακτήρια στο παχύ έντερο, ''ζυμώνουν '' διαλυτές ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA). Η SCFA στο έντερο βοηθά επίσης στη μείωση της χοληστερόλης.

Εάν οι άνθρωποι λαμβάνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, η προσθήκη διαλυτών ινών στη διατροφή μπορεί επίσης να κάνει τις στατίνες δύο φορές πιο αποτελεσματικές.

Τέλος, αν και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα των διαλυτών ινών στη μείωση της χολεστερόλης, έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

-Υποστήριξη της υγιούς πέψης,

- σύνδεση με τις τοξίνες για την εξάλειψή τους από το σώμα,

- μείωση των συναισθημάτων πείνας μετά το φαγητό,

-ενδεχόμενη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ορισμένοι καρκίνοι και καρδιαγγειακές παθήσεις.


Σχετικά Άρθρα