ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστατεύουμε την όρασή μας τρώγοντας αποξηραμένα μούρα

17 Ιανουαρίου 2022, 16:00

images

Η τακτική κατανάλωση μιας μικρής μερίδας αποξηραμένων μούρων goji μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή AMD, σε υγιείς μεσήλικες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nutrients.

Η AMD είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους και εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερα από 11 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και 170 εκατομμύρια παγκοσμίως.

«Η AMD επηρεάζει το κεντρικό οπτικό σας πεδίο και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να διαβάζετε ή να αναγνωρίζετε πρόσωπα», δήλωσε ο Glenn Yiu, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Επιστημών της Όρασης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 13 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 45 έως 65 ετών που κατανάλωναν 28 γραμμάρια (περίπου μια χούφτα) goji berries πέντε φορές την εβδομάδα για 90 ημέρες αύξησαν την πυκνότητα των προστατευτικών χρωστικών στα μάτια τους. Αντίθετα, 14 συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν ένα συμπλήρωμα του εμπορίου για την υγεία των ματιών την ίδια περίοδο δεν παρουσίασαν αύξηση.

Οι χρωστικές που αυξήθηκαν στην ομάδα που έτρωγε goji berries, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, φιλτράρουν το επιβλαβές μπλε φως και παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία. Και τα δύο βοηθούν στην προστασία των ματιών κατά τη γήρανση.

«Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι σαν το αντηλιακό για τα μάτια σας», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Xiang Li, υποψήφια διδάκτορας στο Πρόγραμμα Διατροφικής Βιολογίας.

«Όσο υψηλότερη είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στον αμφιβληστροειδή σας, τόσο περισσότερη προστασία έχετε. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ακόμη και σε φυσιολογικά υγιή μάτια, αυτές οι οπτικές χρωστικές μπορούν να αυξηθούν με μια μικρή καθημερινή μερίδα goji berries» , δήλωσε η Li.

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το μέγεθος της μελέτης ήταν μικρό και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα.


Σχετικά Άρθρα