ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσέξτε τις "ταμπέλες" που βάζετε στα φαγητά σας... Κάνουν όλη τη διαφορά!

01 Μαΐου 2022, 09:00

images

Mελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Appetite δείχνει ότι δεν μπορούμε να "ξεγελάσουμε" την όρεξή μας σερβίροντας φαγητό που θεωρείται πιο ελαφρύ με σκοπό να αδυνατίσουμε... 

Οι ερευνητές έδωσαν σε 37 εθελοντές πανομοιότυπες μερίδες σαλάτας με μακαρόνια, με δύο διαφορετικές παραλλαγές: Στην πρώτη το γεύμα χαρακτηρίστηκε ως «ελαφρύ» ενώ στη δεύτερη περίπτωση, χαρακτηρίστηκε ως «χορταστικό». Στην πραγματικότητα βέβαια, όλοι έφαγαν ίδια ποσότητα από το ίδιο φαγητό!

Όσα άτομα κατανάλωσαν αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «ελαφρύ» γεύμα, κατέληξαν να φάνε και λίγο παραπάνω στη συνέχεια, αναφέροντας ότι δεν ένιωσαν χορτάτοι. Αντιθέτως, όσοι έφαγαν το γεύμα που χαρακτηρίστηκε από την αρχή ως «χορταστικό», ένιωσαν ότι ήταν αρκετό και δεν έφαγαν περισσότερο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν ότι οι προσδοκίες για το πόσο χορτάτοι θα αισθανόμαστε μετά την κατανάλωση του φαγητού μπορούν να επηρεάσουν την πραγματική πρόσληψη τροφής. 

Επομένως, μάς προτρέπουν να δίνουμε μεγάλη προσοχή όταν επιλέγουμε να αγοράσουμε τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως «ελαφριά», με στόχο την απώλεια βάρους.

Σχετικά Άρθρα