ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρεβιοτικά: Τα οφέλη για την υγεία

28 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Τα διαφορετικά μέρη του γαστρεντερικού σωλήνα "αποικίζονται" από διαφορετικούς πληθυσμούς μικροοργανισμών. Μακράν οι πιο σημαντικοί  πληθυσμοί βρίσκονται στο παχύ έντερο, όπου υπάρχει μια πραγματική συμβίωση με τον ξενιστή, τον άνθρωπο, που είναι κλειδί για την ευημερία και την υγεία του.

Σύμφωνα με το Cambridge Core, χάρη στη μεθοδολογική και θεμελιώδη έρευνα των μικροβιολόγων, τελευταία έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην κατανόηση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Έχει διεξαχθεί μεγάλος αριθμός μελετών που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε στατιστικά σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Έτσι, το "πρεβιοτικό αποτέλεσμα" είναι πλέον ένα καλά τεκμηριωμένο επιστημονικό γεγονός. Όσο περισσότερα δεδομένα συσσωρεύονται, τόσο περισσότερο θα αναγνωρίζεται ότι τέτοιες αλλαγές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας μπορούν να θεωρηθούν ως δείκτης της εντερικής υγείας. (Να σημειώσουμε ότι πρεβιοτικά είναι τα μικρόβια που ζουν φυσιολογικά μέσα στο έντερο ενώ προβιοτικά είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε εξωγενώς για να ωφεληθούμε).

Η ανασκόπηση χωρίζεται σε κεφάλαια που καλύπτουν τους κύριους τομείς της διατροφικής έρευνας όπου η πρεβιοτική επίδραση έχει δοκιμαστικά διερευνηθεί για πιθανά οφέλη για την υγεία. Το πρεβιοτικό αποτέλεσμα έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τη ρύθμιση των βιοδεικτών και τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιβεβαιώνοντας τις μελέτες σε ενήλικες, έχει αποδειχθεί ότι, στη βρεφική διατροφή, η πρεβιοτική επίδραση περιλαμβάνει μια σημαντική αλλαγή στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Αυτό βελτιώνει ταυτόχρονα την ποιότητα των κοπράνων, μειώνει τον κίνδυνο γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων, βελτιώνει τη γενική ευεξία και μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων όπως το ατοπικό έκζεμα.

Οι αλλαγές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου θεωρούνται κλασικά ως ένας από τους πολλούς παράγοντες που εμπλέκονται στην παθογένεση, είτε της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, είτε του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Πολλά υποσχόμενα ευεργετικά αποτελέσματα έχουν αποδειχθεί σε ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Παράλληλα, η διαιτητική πρόσληψη συγκεκριμένων προϊόντων διατροφής με πρεβιοτική δράση έχει αποδειχθεί, ειδικά σε εφήβους, αλλά και δοκιμαστικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για αύξηση της απορρόφησης ασβεστίου.  Πρόσφατα δεδομένα, τόσο από πειραματικά μοντέλα όσο και από μελέτες σε ανθρώπους, υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις συγκεκριμένων τροφίμων με πρεβιοτικές ιδιότητες στην ενεργειακή ομοιόσταση, τη ρύθμιση του κορεσμού και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Είναι εύλογο ότι αυτές οι επιδράσεις συνδέονται με τις αλλαγές που προκαλούνται στη μικροχλωρίδα και είναι εφικτό να συμπεράνουμε ότι οι μηχανισμοί τους ταιριάζουν στο πρεβιοτικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο ρόλος τέτοιων αλλαγών σε αυτά τα οφέλη για την υγεία πρέπει να αποδειχθεί οριστικά. Ως αποτέλεσμα της ερευνητικής δραστηριότητας που ακολούθησε τη δημοσίευση της έννοιας του πρεβιοτικού πριν από 15 χρόνια, κατέστη σαφές ότι προϊόντα που προκαλούν επιλεκτική τροποποίηση στη σύνθεση ή/και τη δραστηριότητα της μικροβιακής μικροχλωρίδας του εντέρου θα μπορούσαν είτε να προκαλέσουν ευεργετικά φυσιολογικές επιδράσεις στο παχύ έντερο και επίσης σε εξωεντερικά διαμερίσματα ή συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εντερικών και συστηματικών παθολογιών.



Σχετικά Άρθρα