ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πότε λαμβάνουμε υπερβολική βιταμίνη D;

08 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D συχνά διαφημίζονται για τα οφέλη τους στην υγεία, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έως την προστασία από τον καρκίνο. "Η υπερβολική δόση βιταμίνης D, ή υπερβιταμίνωση D συνδέεται ωστόσο με μια σειρά από δυνητικά σοβαρά προβλήματα υγείας", προειδοποιούν γιατροί που εξέτασαν την περίπτωση ενός άνδρα ο οποίος νοσηλεύτηκε με το πρόβλημα αυτό.  

Ο Δρ Alamin Alkundi, του East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust στην Αγγλία, συγγραφέας της μελέτης, αναφέρθηκε σε ένα μεσήλικα άνδρα που νοσηλεύτηκε μετά από παράπονα για επαναλαμβανόμενους εμετούς, ναυτία, κοιλιακό άλγος, κράμπες στα πόδια, βουητό στο αυτί, ξηροστομία, διάρροια και απώλεια βάρους.

Τα συμπτώματα, που συνεχίζονταν για τρεις μήνες, ξεκίνησαν ένα μήνα αφότου ο ασθενής ξεκίνησε να λαμβάνει ένα συνδυασμό βιταμινών που του συνέστησε διατροφολόγος, ο οποίος περιελάμβανε περισσότερα από 20 συμπληρώματα διατροφής.

Ο ασθενής είχε στο παρελθόν μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως φυματίωση, όγκο στο εσωτερικό αυτί, συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο, βακτηριακή μηνιγγίτιδα και χρόνια ιγμορίτιδα. Μόλις άρχισαν τα συμπτώματά του, σταμάτησε να παίρνει τα συμπληρώματα, τα οποία περιλάμβαναν 50.000 mg βιταμίνης D. Ωστόσο, τα συμπτώματά του παρέμειναν. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D είναι περίπου 600 mg για τους ενήλικες.

Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι ο άνδρας είχε πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου, ελαφρώς αυξημένα επίπεδα μαγνησίου και επίπεδο βιταμίνης D περίπου επτά φορές πάνω από αυτό που απαιτείται. Οι υπέρηχοι και οι ακτινογραφίες έκαναν έλεγχο για κάποιο καρκίνο αλλά δεν βρήκαν τίποτα μη φυσιολογικό, ενώ ο ασθενής είχε οξεία νεφρική βλάβη. Οι εξετάσεις δύο μήνες μετά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο έδειξαν φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου, αλλά ακόμα ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο βιταμίνης D.

Τα συνιστώμενα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να ληφθούν από την έκθεση στον ήλιο, τα συμπληρώματα και ορισμένες τροφές, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος, το μοσχαρίσιο συκώτι και το εμπλουτισμένο γάλα, τα δημητριακά και ο χυμός πορτοκαλιού. Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι είναι δυνατό να λαμβάνουν υπερβολική δόση βιταμίνης D ή τις πιθανές συνέπειες από αυτήν.

«Αυτή η αναφορά περιστατικών υπογραμμίζει περαιτέρω την πιθανή τοξικότητα των συμπληρωμάτων που θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλή έως ότου ληφθούν σε μη ασφαλείς ποσότητες ή σε μη ασφαλείς συνδυασμούς», κατέληξαν.


Σχετικά Άρθρα