ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο "αθώα" είναι τα ελαφρά γεύματα του καλοκαιριού;

10 Ιουνίου 2022, 09:00

images

"Δεν έφαγα παρά μια σαλάτα"! "Καταναλώνω μόνο light παγωτό"! "Τσιμπήσαμε στη θάλασσα μια μερίδα καλαμαράκια και ήπιαμε μια μπύρα"! Νιώθετε ότι φάγατε λίγο και απορείτε γιατί παχαίνετε ή γιατί δεν μπορείτε να αδυνατίσετε; Ας δούμε ποιες είναι οι παγίδες της ... καλοκαιρινής διατροφής.

Πριν από 30 χρόνια, όταν οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι έφαγαν σαλάτα, εννοούσαν ένα από τα τρία: Ντομάτα με αγγούρι, λάχανο με καρότο και μαρούλι με κρεμμυδάκι φρέσκο και άνηθο. Όλα με ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι ή ξύδι.

Στις μέρες μας, ο όρος "σαλάτα" περικλείει ό,τι μπορεί να βρει κάποιος σε ένα ψυγείο και ντουλάπι με τρόφιμα! Από μακαρόνια, ρύζι, πατάτες και κινόα, ως όσπρια, αλλαντικά, τυριά, αυγά, καπνιστά ψάρια, κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι. Κι όλα αυτά συνοδευόμενα από ένα σωρό λιπαρές σάλτσες και καρυκεύματα.

Αν φάγατε λοιπόν απλά μία αγγουροντομάτα με λίγο τυρί και λίγο ελαιόλαδο, έχετε όντως τραφεί με κάτι θερμιδικά "αθώο". Αν όμως στη σαλάτα σας είχε λίγο μαρούλι και δύο κομματάκια ντομάτα και το υπόλοιπο πιάτο ήταν γεμάτο κρέατα, αλλαντικά, κρουτόν και μαγιονέζα, τότε δεν φάγατε ελαφρά... 

Αν λοιπόν προσπαθείτε να χάσετε κιλά θα πρέπει να ρωτήσετε διαιτολόγο αν πράττετε σωστά και να σάς καθοδηγήσει πότε και πόσο θα τρώτε από το κάθε είδος.

Η παγίδα των light

Οι διατροφολόγοι το λένε σε όλους τους τόνους ότι τα light προϊόντα είναι καλά μόνο αν τα τρώμε σε περιορισμένη ποσότητα. Αν τα καταναλώνουμε χωρίς φειδώ, τότε μπορούν κάλλιστα να μάς γεμίσουν περιττές θερμίδες.

Η παγίδα του αλκοόλ

Μία μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί ή ένα παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να χαλαρώσουμε και να περάσουμε καλά με την παρέα μας. Αλλά αν προσπαθούμε να κάνουμε δίαιτα, μπορούν να μάς δώσουν 100-500 θερμίδες μέσα σε λίγα λεπτά προκαλώντας μας ταυτόχρονα την ανάγκη να φάμε και κάτι συνοδευτικό! Αξίζει λοιπόν να ενημερωθούμε για τη θερμιδική αξία των ποτών, των αναψυκτικών και των χυμών και να συνειδητοποιήσουμε ότι 0 θερμίδες έχει μόνο το νερό!

Σχετικά Άρθρα