ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσα φρούτα μπορούμε να καταναλώσουμε καθημερινά με ασφάλεια;

01 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Τα φρούτα αποτελούν μία καλή πηγή φυτικών ινών και μίας σειράς θρεπτικών συστατικών καθώς μειώνουν το βάρος και αποτρέπουν την αύξηση βάρους, μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών που προκαλούνται από την παχυσαρκία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αποτρέπουν τη δυσλιπιδαιμία και μειώνουν τα ποσοστά θανάτου από όλες τις αιτίες! Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε όσα φρούτα θέλουμε χωρίς όρια;

Μία σημαντική μετα-ανάλυση εξέτασε περίπου 350 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, για να προσπαθήσει να εντοπίσει διάφορες επιπτώσεις της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Οι αναλυτές εξέτασαν τα αποτελέσματα της υγείας που περιελάμβαναν καρδιαγγειακά επεισόδια, καρκίνους και πρόωρο θάνατο. Όλες οι μελέτες ήταν προοπτικές μελέτες κοόρτης και επομένως τα αποτελέσματα απέδειξαν συσχέτιση μεταξύ των προηγούμενων γεγονότων και των αποτελεσμάτων, αλλά δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ αυτών.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι στην ομάδα των ανθρώπων που έτρωγαν συνήθως 800 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα - μερίδες οι οποίες είναι σημαντικά μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις 5 που συνιστώνται επί του παρόντος – ο κίνδυνος επιδείνωσης της υγείας μειώθηκε σημαντικά. Αυτή η μελέτη προσπάθησε επίσης να εντοπίσει τα οφέλη διαφορετικών φρούτων και λαχανικών σε διάφορες καταστάσεις υγείας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να μεταφραστεί σε μια τρέχουσα σύσταση, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν τρώνε ούτε τις 5 μερίδες που έχουν προωθηθεί από τους αρμόδιους φορείς δημόσιας υγείας.

Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι η απλή κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών δεν είναι πανάκια για την υγεία  μας. Ωστόσο, είναι σίγουρα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε τη διατροφή σας να λειτουργεί υπέρ σας και όχι εναντίον σας, και, εάν παραμένετε επίσης σωματικά δραστήριοι και δεν υιοθετείτε επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλες τοξίνες, είναι πιθανό να ζήσετε περισσότερο και υγιέστερα από εκείνους που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής.


Σχετικά Άρθρα