ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιο είναι "αθώο"; Το κουλουράκι ή το τσουρέκι;

20 Απριλίου 2022, 16:00

images

Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι ένα πολύ διαδεδομένο έδεσμα με μεγαλύτερο... ανταγωνιστή τους τα τσουρέκια! Πολλοί είναι εκείνοι στους οποίους δημιουργείται το δίλημμα ποιο έδεσμα να επιλέξουν για το σπίτι τους (κυρίως με κριτήριο τις θερμίδες) παρότι οι περισσότεροι καταναλώνουν και τα δύο! Παρακάτω ακολουθεί μία ενδεικτική σύγκριση των δύο γλυκισμάτων, που ενδέχεται να σάς βοηθήσει στην επίλυση του διλήμματος εφόσον το έχετε...

Ξεκινάμε από το τσουρέκι. Το γλύκισμα αυτό, για να παρασκευαστεί, απαιτεί ομολογουμένως μία τεχνογνωσία. Συνεπώς, εάν είναι η πρώτη σας απόπειρα να φτιάξετε τσουρέκια, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις δοσολογίες, αλλά και να είστε υπομονετικοί, καθώς η αναμονή για το φούσκωμα της ζύμης είναι μεγάλη. Σχετικά με τη διατροφική του αξία, 100 γραμμάρια περιέχουν περίπου 400 θερμίδες, 7,4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 101 mg χοληστερόλης κι 63,2 γραμμάρια υδατανθράκων. 

Μάλιστα, το μαχλέπι, απαραίτητο συστατικό για τα τσουρέκια, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ η μαγιά που απαιτείται για το φούσκωμα της ζύμης βοηθά στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος  και του μεταβολισμού και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Στην αντίθετη πλευρά, έχουμε τα πασχαλινά κουλουράκια. Τα κουλουράκια είναι αρκετά πιο εύκολα ως προς την παρασκευή τους. Θερμιδικά, 100 γραμμάρια έχουν σχεδόν την ίδια αξία με τα τσουρέκια.  Ωστόσο, είναι πολύ πιο πλούσια σε πρωτεΐνες (10,1 γραμμάρια) και υδατάνθρακες (68,8 γραμμάρια). Όσον αφορά τη χοληστερόλη, τα κουλουράκια περιέχουν 99 mg. 

Σαφώς, το ελαιόλαδο (για όσους επιλέγουν αυτό το έλαιο ή μαργαρίνη κι όχι φρέσκο βούτυρο) που εμπεριέχεται στα εδέσματα αυτά, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία, όπως γνωρίζουμε, ενώ, τέλος, πρέπει να επισημανθεί η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που απαιτείται για την παρασκευή τους και οι επακόλουθοι κίνδυνοι τους οποίους αυτή ενέχει, όπως το σάκχαρο ή η παχυσαρκία.

Όποια επιλογή κι αν κάνετε, όμως, φροντίστε να την απολαύσετε με μέτρο, χωρίς υπερβολές!


Σχετικά Άρθρα