ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποικιλία από πράσινα λαχανικά στο πιάτο μας για καλή υγεία και γερή καρδιά

01 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Τα πράσινα λαχανικά, όταν καταναλώνονται καθημερινά, ωμά και σε ποικιλία, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Epidemiology.

Ερευνητές από τη Δανία μελέτησαν λεπτομερώς τις περιπτώσεις περισσότερων από 53.000 ανθρώπων, οι οποίοι συμμετείχαν στη Μελέτη για τη Διατροφή, τον Καρκίνο και την Υγεία, που διήρκεσε συνολικά 23 χρόνια στη Δανία. Κατά την έναρξη της μελέτης, ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και κανείς δεν παρουσίαζε καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερες ποσότητες λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα -ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι- αντιμετώπιζαν 12% έως 26% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. 

Επίσης βεβαιώνουν ότι η επίδραση των λαχανικών στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της πέψης, το νιτρικό άλας που περιλαμβάνεται σε αυτά τα τρόφιμα, μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση γνωστή για την ιδιότητά της να προκαλεί χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.

Κι ενώ γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες τη θετική επίδραση των πράσινων λαχανικών στην υγεία μας, τα νέα αυτά ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο εμφαντικό τρόπο όλες τις γνώσεις που έχουμε αποκομίσει από προηγούμενες μελέτες, βάζοντας στην εξίσωση ειδικά τα ζητήματα της καρδιαγγειακής υγείας.  

Σχετικά Άρθρα