ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε τροφές για υγιές, λαμπερό δέρμα

29 Απριλίου 2022, 10:00

images

Όλοι γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή είναι σημαντική για την καλή υγεία και την πρόληψη ασθενειών, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι αυτό που τρώμε, μπορεί επίσης να επηρεάσει και το δέρμα μας. Ωστόσο υπάρχουν κάποια τρόφιμα που προσφέρουν λαμπερό και υγιές δέρμα τόσο άμεσα, όσο και μία πολύ ακριβή κρέμα.

Σταφύλια

Τα μωβ και τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, φυτοχημικά που προστατεύουν το δέρμα, και ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση. Μάλιστα, αυτές οι ενώσεις μπορεί επίσης να προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και διάφορα είδη καρκίνου.

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C που μπορεί να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του δέρματος. Μπορούν ακόμη να βοηθήσουν στην προστασία του από τον ήλιο.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, αντιοξειδωτικό της βιταμίνης Α. Τόσο το λυκοπένιο όσο και η βιταμίνη C μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο και από την καθημερινή φθορά και την οξείδωση. Η βιταμίνη C στις ντομάτες βοηθά επίσης στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι μια τέλεια τροφή για υγιές δέρμα. Περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας του δέρματός μας. Επιπλέον, τα καρύδια περιέχουν σελήνιο και βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικά τα οποία προσφέρουν προστασία και αποτρέπουν την οξείδωση από την καθημερινή φθορά. Είναι επίσης πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ψευδαργύρου, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία του δέρματος.

Σολομός

Ο σολομός, αλλά κι άλλα ψάρια πλούσια σε Ω3, όπως ο τόνος και η ρέγγα, μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο, ενώ παράλληλα μειώνουν τη φλεγμονή. Τα Ω3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, ενώ η ανεπάρκεια Ω3 λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο και ελαστικό. Αυτά τα υγιή λίπη προστατεύουν, επίσης, την καρδιά και συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα. Τα αβοκάντο περιέχουν και βιταμίνες C και E, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του δέρματός σας από τις ελεύθερες ρίζες και την οξειδωτική βλάβη. 

Η βιταμίνη C είναι επίσης πολύ σημαντική για υγιές δέρμα. Βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου, πρωτεΐνης του συνδετικού ιστού που βοηθά στο να διατηρείται το δέρμα δυνατό. Τέλος, τα αβοκάντο περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που μπορεί να βελτιώσουν τον τόνο του δέρματος.


Σχετικά Άρθρα