ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε συμβουλές για να παραμείνετε ενυδατωμένοι

21 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Όσο πιο αυξημένες είναι οι θερμοκρασίες και η σωματική καταπόνηση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης, αλλά ο ίδιος κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει και τους πιο κρύους μήνες του έτους ακόμα και για άτομα που είναι ακινητοποιημένα σε κρεβάτι... Μάλιστα, το λίγο νερό δεν αρκεί για να παραμένει ενυδατωμένος ο οργανισμός.

Ακολουθούν 5 τρόποι -εκτός από τη χρήση νερού- για να παραμείνετε ενυδατωμένοι:

1. Καταναλώστε λαχανικά. 

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 22% της ημερήσιας πρόσληψης νερού του πληθυσμού των ΗΠΑ προέρχεται από τα τρόφιμα. «Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε νερό», λέει  η Heather Mangieri, διαιτολόγος με έδρα το Imperial της Πενσυλβάνια και συγγραφέας του «Fueling Young Athletes». Μπορείτε να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο, καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά που περιέχουν 85% ή περισσότερο νερό. Δοκιμάστε αγγούρια και μαρούλι, για παράδειγμα, τα οποία περιέχουν 96% νερό. Στη συνέχεια της λίστας είναι το σέλινο και τα ραπανάκια, με 95% νερό, το κουνουπίδι , τις πιπεριές και το σπανάκι (92% νερό).

2. Πιείτε καφέ και τσάι. 

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, ο καφές δεν αφυδατώνει, ούτε προκαλεί απώλεια υγρών. Στην πραγματικότητα, το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ περιέχει 98% νερό και οδηγεί τους περισσότερους να θέλουν να πιούν και σκέτο νερό. Ωστόσο, δεν είναι σοφό να το παρακάνετε με τον καφέ. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης , μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, νευρικότητα και αϋπνία, επομένως είναι καλύτερο να μένετε σε ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα, λέει η Brigitte Zeitlin, διαιτολόγος και ιδρύτρια της BZ Nutrition με έδρα τη Νέα Υόρκη.

3. Αποφύγετε το αλκοόλ. 

Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε, τόσο περισσότερο το σώμα σας θα αφυδατώνεται. «Το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης, της ορμόνης που βοηθά το σώμα να επαναρροφήσει το νερό», αναφέρει  η Mangieri. Αυτό αυξάνει την ούρηση, οδηγεί το σώμα στο να χάνει περισσότερα υγρά από το κανονικό και δημιουργεί συμπτώματα όπως ξηροστομία, δίψα και πονοκεφάλους.

4. Δοκιμάστε τυρί cottage. 

Αποτελούμενο από 80% νερό, το τυρί cottage σας βοηθά να διατηρείστε ενυδατωμένοι ενώ παρέχει μια υγιή δόση πρωτεΐνης, βιταμινών Β, ασβεστίου, φωσφόρου και σεληνίου, λέει η Lisa Jones, διαιτολόγος με έδρα τη Φιλαδέλφεια. «Μπορείτε να το προσθέσετε σε μια ποικιλία τροφών όπως αυγά, φρούτα και σαλάτες».

5. Φτιάξτε μία κρύα σούπα, χρησιμοποιώντας ζωμούς. 

Οι περισσότεροι ζωμοί σούπας έχουν αρκετό αλάτι, το οποίο βοηθά το σώμα να συγκρατήσει τα υγρά και να καταπολεμήσει την αφυδάτωση. Επιπλέον όφελος , θα μπορούσατε να αποκομίσετε εάν προσθέσετε στις σούπες σας φρούτα ή λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως ντομάτες, σέλινο ή ραπανάκια.


Σχετικά Άρθρα