ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πατάτες: Το παρεξηγημένο λαχανικό

08 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Έρευνα του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, ενώ οι πατάτες μπορεί να μην έχουν τα ίδια οφέλη με ορισμένα άλλα λαχανικά -όπως η μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2-, τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται μαζί τους οφείλονται στο πώς τις προετοιμάζουν για κατανάλωση και στα υπόλοιπα τρόφιμα με τα οποία τις σερβίρουμε.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Nicola Bondonno από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Διατροφής και Υγείας του ECU, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα λαχανικών.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Pratik Pokharel εργάστηκε πάνω σε αυτή την ανάλυση και είπε ότι, ενώ οι πατάτες δεν είχαν την ίδια επίδραση στο διαβήτη τύπου 2, δεν είχαν επίσης καμία αρνητική επίδραση.

«Σε προηγούμενες μελέτες, οι πατάτες έχουν συνδεθεί θετικά με τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους - αλλά διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Pokharel.

«Στη Δανία, οι άνθρωποι καταναλώνουν πατάτες παρασκευασμένες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στη μελέτη μας, μπορούσαμε να διακρίνουμε τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής. Όταν διαχωρίσαμε τις βραστές πατάτες από τον πουρέ, τις τηγανητές πατάτες ή τα πατατάκια, οι βραστές πατάτες δεν σχετίζονταν πλέον με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη: Είχαν μηδενικό αποτέλεσμα. Στη μελέτη μας, οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες πατάτες κατανάλωναν επίσης περισσότερο βούτυρο, κόκκινο κρέας και αναψυκτικά – τροφές που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2... Όταν το λαμβάνετε υπόψη σας αυτό, οι βραστές πατάτες δεν συνδέονται πλέον με το διαβήτη".

Ο Pokharel σημείωσε ότι τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν ότι τα λαχανικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη μείωση του διαβήτη τύπου 2, καθώς τα άτομα που κατανάλωναν πολλά φυλλώδη λαχανικά και σταυρανθή λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και κουνουπίδι είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η σχέση μεταξύ λαχανικών και διαβήτη, θα πρέπει να ενσωματωθεί στις δημόσιες διατροφικές οδηγίες - όπως και τα οφέλη από την κατανάλωση πατάτας.


Σχετικά Άρθρα