ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παντζάρια για δυνατό σώμα και καλή υγεία

22 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Ο χυμός του παντζαριού συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των φλεγμονών στον οργανισμό και βελτιώνει λειτουργίες του σώματος. 

Οι ιδιότητες αυτές οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα του λαχανικού αυτού, που είναι ρίζα, σε σημαντικά θρεπτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοδειξωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία.

Μάλιστα, ένα ποτήρι χυμού από παντζάρι περιέχει 29 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, 0,42 γρ. πρωτεΐνη, 7,50 γρ. υδατάνθρακες, 5,42 γρ. σάκχαρα και 0,40 γρ. φυτικές ίνες. Και βέβαια παρέχει στον οργανισμό αρκετή ποσότητα από φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο καθώς και μπεταλαΐνες (φυτοχημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δίνουν το κόκκινο χρώμα και τη γεύση στο παντζάρι) και νιτρικά άλατα.

Το παντζάρι τρώγεται βραστό ως σαλάτα, το πίνουν ως χυμός και smoothie, γαρνίρει κρέας ως πουρές και κάποιοι το τρίβουν ωμό και το τρώνε ως συστατικό στις ωμές σαλάτες. 


Σχετικά Άρθρα