ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλο και πιο επιβλαβή αποδεικνύονται τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

18 Απριλίου 2024, 07:00

images

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) είναι βιομηχανικά παρασκευάσματα που περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως αλάτι, ζάχαρη και λάδι (συχνά με τη μορφή υδρογονωμένου λίπους), καθώς και τεχνητά αρώματα, χρώματα, γλυκαντικά, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά. Τα UPF συνήθως περνούν από πολλαπλές μεθόδους επεξεργασίας που μεταμορφώνουν τη χημική τους δομή. Αυτό μεταβάλλει τη γεύση, την υφή και την εμφάνιση του φαγητού. Παραδείγματα UPF περιλαμβάνουν κατεψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, hot dog, αλλαντικά, τα περισσότερα είδη fast food, συσκευασμένα μπισκότα και κέικ και αλμυρά σνακ.

Περίπου οι μισές από το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, προέρχονται πλέον από UPF. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί όλους τους μηχανισμούς που εξηγούν τις αρνητικές επιπτώσεις των UPF, αν και οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου κ φαίνεται να παίζει ρόλο. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα UPF μπορεί να μας βλάψουν εάν τα τρώμε συχνά.

Αυτό το συμπέρασμα αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε άρθρο του British Medical Journal  σχετικά με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τη συσχέτισή τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία.

Η μελέτη BMJ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε UPF, συσχετίστηκε με υψηλότερη θνησιμότητα που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, καθώς και αγχώδεις διαταραχές και άλλες ψυχικές ασθένειες. Οι ερευνητές της μελέτης βρήκαν περαιτέρω συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης UPF και του υψηλότερου κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία, κατάθλιψης, υπερβολικού βάρους, παχυσαρκίας και διαταραγμένου ύπνου.

Οι ερευνητές καταλήγουν: «Συνιστούμε επείγουσα μηχανιστική έρευνα και την ανάπτυξη και αξιολόγηση περιεκτικών στρατηγικών με βάση τον πληθυσμό και τη δημόσια υγεία… με στόχο τη στόχευση και τη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα για βελτίωση της ανθρώπινης υγείας».

Με άλλα λόγια, πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε αυτά τα τρόφιμα στα σημερινά επίπεδα, καθώς μόνο κακό προκαλούν στην υγεία μας και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σχετικά Άρθρα