ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι τροφές πλούσιες σε φλαβονόλη μπορούν να μάς δυναμώσουν

25 Μαΐου 2023, 09:00

images

Όσον αφορά την υγεία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που περιμένουμε να συμβούν καθώς μεγαλώνουμε, όπως η επιδείνωση της φυσικής κατάστασης, η απώλεια ακοής και η εμφάνιση αδυναμίας. Τώρα, μία νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονόλη, όπως τα μήλα και τα βατόμουρα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αποδυναμωθεί δραματικά ο ανθρώπινος οργανισμός.

«Οι φλαβονόλες είναι μία από τις έξι ενώσεις που αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης οικογένειας ενώσεων γνωστών ως φλαβονοειδή», εξήγησε η Δρ Shireen Kassam, συνιδρύτρια του Plant Based Health Online. «Αυτή η οικογένεια ενώσεων βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και γενικά δρουν ως αντιοξειδωτικά στον οργανισμό, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες», συνέχισε.

Η μελέτη, που διεξήχθη στο Marcus Institute for Aging Research, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, για κάθε 10 mg υψηλότερης πρόσληψης φλαβονολών την ημέρα, οι πιθανότητες ανάπτυξης αδυναμίας, μια κατάσταση που ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων, αναπηρίας, νοσηλείας και θνησιμότητας και επηρεάζει περίπου το 10-15% των ηλικιωμένων, μειώθηκαν κατά 20%.

Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τροφές όπως τα μήλα και τα βατόμουρα που περιέχουν φλαβονοειδή που ονομάζονται κερσετίνη μπορεί να είναι τα πιο σημαντικά για την πρόληψη της αδυναμίας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν σε ένα δελτίο τύπου: «Μπορεί να υπάρχει κάποια εγκυρότητα στο παλιό ρητό, ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό (ή την αδυναμία) τον κάνει πέρα». Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι «τα άτομα μπορούν εύκολα να καταναλώνουν 10 mg πρόσληψης φλαβονολών την ημέρα, καθώς ένα μεσαίου μεγέθους μήλο έχει περίπου 10 mg φλαβονολών».

Τέλος, ενώ η πλήρης κατανόηση του πώς λειτουργούν οι φλαβονόλες στο σώμα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας, η Kathleen Benson, διαιτολόγος στο Top Nutrition Coaching, είπε ότι μια ποικιλία πειραμάτων έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να παρέχουν προστασία από την αδυναμία και σημείωσε ότι οι φλαβονόλες λειτουργούν παράλληλα με άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά σε διάφορους μηχανισμούς σε όλο το σώμα.


Σχετικά Άρθρα