ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θηλασμός: Οι νέες συστάσεις από παιδιάτρους

01 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) εξέδωσε νέες συστάσεις για το θηλασμό. Όπως αναφέρει, τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους προτού οι γονείς αρχίσουν να προσθέτουν συμπληρωματικές θρεπτικές τροφές στη διατροφή τους. Αυτό βέβαια ισχύει για τις μητέρες που έχουν επαρκές γάλα σε ποσότητα και ποιότητα!

Η AAP θεωρεί το θηλασμό ως επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία αλλά κάνει και μνεία στις μητέρες που δεν μπορούν να επιτύχουν αποκλειστικό θηλασμό επί μήνες (χωρίς συμπλήρωμα από "ξένο" γάλα) ότι δεν πρέπει να νιώθουν ενοχή αλλά να κάνουν το μέγιστο που μπορούν δεδομένης της υγείας και των συνθηκών της ζωής τους!

Οι νέες συστάσεις περιλαμβάνουν:

Αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής.

Νοσοκομεία και κέντρα γεννήσεων που καθιερώνουν πρακτικές φροντίδας μητρότητας που βελτιώνουν την έναρξη, τη διάρκεια και την αποκλειστικότητα του θηλασμού.

Υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας και εργοδότες για μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν μετά τον πρώτο χρόνο.

Πολιτικές που προστατεύουν τον θηλασμό περιλαμβάνοντας καθολική άδεια μητρότητας και άδεια μητρότητας μετ ' αποδοχών και το δικαίωμα θηλασμού δημόσια, στο χώρο εργασίας και στο σχολείο, καθώς και ασφαλιστική κάλυψη για υποστήριξη γαλουχίας και αντλίες θηλασμού, καθώς και τη φροντίδα των παιδιών.

Οι μητέρες που επιστρέφουν στην εργασία και στο σχολείο μπορεί να δυσκολευτούν να συνεχίσουν να θηλάζουν.

«Συνιστώ να κάνετε άντληση γάλακτος στη δουλειά όσο πιο κοντά στο πρόγραμμα σίτισης του βρέφους όταν ήσασταν στο σπίτι. Όλα τα σχολεία και οι επιχειρήσεις πρέπει να παρέχουν στις θηλάζουσες μητέρες χώρο και χρόνο για άντληση», δήλωσε ο Δρ Daniel Ganjian, παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John's στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Πριν επιστρέψουν στη δουλειά, οι μητέρες μπορούν να αντλούν όσο το δυνατόν περισσότερο γάλα για να έχουν όσο γίνεται περισσότερο απόθεμα. Το μητρικό γάλα διατηρείται τέσσερις ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, τέσσερις ημέρες στο ψυγείο και έως και 12 μήνες στην κατάψυξη, αν και είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε έξι μήνες».

Μάλιστα, οι λευκές, οι ισπανόφωνες και οι Ασιάτισσες είναι πιο πιθανό να θηλάζουν από τις μαύρες μητέρες, σύμφωνα με τις Εθνικές Έρευνες Ανοσοποίησης του 2018 που διεξήχθησαν από το Εθνικό Κέντρο Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων (NCIRD) των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. 

Άλλες ομάδες που δεν θηλάζουν αρκετά περιλαμβάνουν:

-Γυναίκες χαμηλότερου εισοδήματος.

-Γυναίκες κάτω των 20 ετών.

-Γυναίκες που έχουν αποφοιτήσει από το λύκειο ή κατώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Τέλος, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής πιστεύει ότι η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει τη σιωπηρή προκατάληψη και τον ρατσισμό προτού δούμε καλύτερη υγεία και ευημερία για τα παιδιά.



Σχετικά Άρθρα