ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο SARS-CoV-2 δεν νικιέται με την διατροφή αλλά μπορούμε να τον δυσκολέψουμε

04 Δεκεμβρίου 2020, 10:00

images

Τα χημικά συστατικά ορισμένων τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. 

Οι ουσίες που ονομάζουν οι ειδικοί "φυτοχημικά συστατικά τροφίμων και ποτών" όπως το πράσινο τσάι, τα σταφύλια και η μαύρη σοκολάτα, μπορούν σε ένα βαθμό να δυσκολέψουν την λειτουργία ενός συγκεκριμένου ενζύμου ή πρωτεάσης του SARS-CoV-2. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα βοτανολόγων- βιολόγων του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Οι πρωτεάσες ή πρωτεινάσες είναι σημαντικές για την υγεία και την βιωσιμότητα κυττάρων και ιών εξηγεί ο De-Yu Xie καθηγητής φυτολογίας και μικροβιακής βιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα και εκ των συγγραφέων της μελέτης. Η παρεμπόδιση των πρωτεασών σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν μπορούν να επιτελέσουν πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως η αντιγραφή και ο αυτοδιπλασιασμός των κυττάρων.

«Ένας από τους στόχους μας είναι να βρούμε πώς ορισμένα συστατικά τροφίμων ή φαρμακευτικών φυτών μπορούν να παρεμποδίσουν είτε τον τρόπο πρόσδεσης ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, είτε την αναπαραγωγή του εντός των ανθρώπινων κυττάρων» εξηγεί ο καθηγητής Xie.

Και στη συγκεκριμένη μελέτη, έκαναν προσομοιώσεις υπολογιστών και εργαστηριακά πειράματα που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η «κύρια πρωτεάση» (Mpro) στον ιό SARS-CoV-2 αντέδρασε όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό διαφορετικών φυτικών χημικών ενώσεων...

Οι προσομοιώσεις των υπολογιστικών μοντέλων έδειξαν ότι ήδη μελετημένες χημικές ενώσεις από το πράσινο τσάι, δύο ποικιλίες σταφυλιών, σκόνης κακάο και μαύρης σοκολάτα μπόρεσαν να προσδεθούν σε διαφορετικά μέρη της Mpro. «Η εν λόγω πρωτεάση έχει μια υποδοχή σαν τσέπη που γέμισε με αυτές τις ενώσεις» εξηγεί ο καθηγητής Xie και συνεχίζει «όταν η θυρίδα αυτή γέμισε η πρωτεάση έχασε τη λειτουργικότητά της» αναφέρει ο καθηγητής.

* Προσοχή, η μετάδοση ερευνών πανεπιστημίων και ινστιτούτων δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα σάς προτείνει να κάνετε ή να μην κάνετε κάτι που σάς συστήνει ο γιατρός σας. Η μετάδοση γίνεται για λόγους απλής ενημέρωσης και δεν αποτελεί σύσταση.

Σχετικά Άρθρα