ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καφές και η καφεΐνη έχουν διαφορετικές επιπτώσεις

04 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Πολλοί λάτρεις του καφέ θα σας πουν ότι υπάρχει κάτι σε αυτή την πρωινή συνήθεια που άλλες πηγές καφεΐνης απλά δεν μπορούν να προσφέρουν. Ερευνητές στην Πορτογαλία ξεκίνησαν πρόσφατα να διερευνούν αυτήν την ιδέα: Είναι η καφεΐνη αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτή την εγρήγορση ή είναι άλλα χαρακτηριστικά του πρωινού ξυπνήματος - η μυρωδιά ή η γεύση του καφέ, ίσως – που προκαλούν αυτό το συναίσθημα;

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 83 άτομα που έπιναν τουλάχιστον 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα, τα οποία υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες, ώστε να καταστεί δυνατή η παρατήρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων.

Από το προαναφερθέν σύνολο, 47 άτομα υποβλήθηκαν σε σάρωση πριν πιουν τον πρωινό τους καφέ, και μετά ξανά 30 λεπτά αφού ήπιαν ένα φλιτζάνι. Στους υπόλοιπους 36 δόθηκε απλώς καφεΐνη αραιωμένη σε ζεστό νερό - χωρίς καφέ - και υποβλήθηκαν στους ίδιους τύπους μαγνητικής τομογραφίας πριν και μετά την κατανάλωση του ροφήματος.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Behavioral Neuroscience, υποδηλώνουν ότι, πράγματι, ορισμένες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα οφείλονται μόνο στον καφέ, ενώ άλλες οφείλονται και στην καφεΐνη.

Οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι και οι 2 ομάδες –αυτοί που προσελάμβαναν καφεΐνη και αυτοί που έπιναν καφέ– είχαν μειωμένη δραστηριότητα αργότερα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που βάζει τους ανθρώπους σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό έδειξε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο έτοιμοι να ξεκινήσουν την ημέρα τους και να ασχοληθούν με τους άλλους, μετά την κατανάλωση ενός εκ των 2 ροφημάτων. Δεκαετίες έρευνας έχουν ήδη δείξει ότι η καφεΐνη, η οποία αποτελεί ψυχοδιεγερτικό, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερο σε εγρήγορση.

Ωστόσο, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ αύξησε τη δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που αφορούν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την προσοχή και την εστίαση, ενώ η κατανάλωση καφεΐνης από μόνη της δεν πέτυχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι η εικόνα, η μυρωδιά ή η γεύση του καφέ μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι σε εγρήγορση, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Τέλος, ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι ερευνητές είναι ότι ο καφές είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος πρόσληψης καφεΐνης από τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη.




Σχετικά Άρθρα